Dataaminen Saaressa

*realitypläjäys Saaresta :)

Olen silloin tällöin ohimennen maininnut Saaren langattomista yhteyksistä. Että niiden kanssa on omat haasteensa. Katsotaanpa vähän tarkemmin. 

Kaksi asiaa ovat yhteyden pitämiseen huippuvälttämättömät: Sähkö ja toimiva nettiyhteys. Aikoinaan kun Saaressa aloimme kesiä viettää, olivat matkapuhelimet sentään jo käytössä. Hih! Sellaiset, joilla pystyi soittamaan ja lähettämään tekstiviestejä. Kuka vielä muistaa ;D? Puhelimien omien akkujen lisäksi käytettiin yhtä tehoakkua, jota vaihdettiin miehen kanssa tarpeen mukaan puhelimesta toiseen. Se riitti vaikka olimme lasten kanssa Saaressa useamman viikon yhteen menoon.

Noh, tekniikka on mennyt eteenpäin. Puhelimet, tabletit ja kannettavat kulkevat tämän päivän ihmisten mukana. Pikkuhiljaa niitä on alettu kuljettamaan mukana myös Saareen. Pitkään Saari oli paikka, jonne ei kaivannut mitään puhelinyhteyttä jykevämpää. Oikeastaan tämän blogielämän myötä halu saada yhteys mantereelle on lisännyt varustelua.

Nettiyhteys, usein sen olemattomuus on ainainen harminaihe. Ainakin minulle, joka arvostan toimivaa tekniikkaa suuresti. Ja harmittelen sen toimimattomuutta välillä tiukalla liudalla ärräpäitä. 
Kaikenlaista häkkyrää, mokkulaa, antennia jos vaikka mitä on matkan varrella kokeiltu, vaan eivät ne ole kunnolla toimineet. Vuosien saatossa yhteydet ovat kyllä parantuneet, mutta edelleenkin Saaressa on paikkoja, missä puhelimet eivät toimi. Tai nappaavat kentän Viron puolelta. Siinä sitten juttelet ulkomaanpuheluita, jos et satu syrjähyppyä huomaamaan.

Seuraavat kuvat muutaman vuoden takaa. Silloin multimediaviestin lähettäminen vaati Saaren eteläisimmällä kalliolla aivan vesirajassa kurkottelua. Hyvä tuurilla viesti lähti. Tyynellä parhaiten.
Nykyään samalla paikalla voi sentään käyttää nettiä – jihuu! Mutta edelleen vain tyynellä. Vähänkin tuulta ja aallot huuhtelevat kivellä olijaa huolella. Ja vaimentavat netin.

Sähköä Saaressa ei ole. Meillä on ollut useamman kesän pieni aurinkopaneeli, joka tuottaa sen verran sähköä, että puhelimet ja tabletit on saatu ladattua. Mutta, mutta… tietokone on toiminut vain sen aikaa kun kotona ladatussa akussa on riittänyt poweria. Jos vaikka blogipostauksista puhutaan, niin kolmen postauksen verran akku kestää – nippa nappa. 
Olemme miettineet kunnon paneelin ja akun hankkimista. Tänä keväänä siihen tarjoutui mahdollisuus kun saariystävämme lopetti Saaressa kesien viettämisen. Ensi järkytyksestä toivuttuamme alkoi mielessä itää ajatus. Saariystävällä oli kunnon paneeli ja akku valmiiksi Saaressa. Mikähän sen kohtalo mahtaisi olla? Selvisi, että kokonaisuus oli ostettavissa. No mehän asetuimme jonoon ensimmäisinä. Nyt on kauan mietitty sähköntuottaja omalla pihalla. Vähän vaatii vielä paneelin paikka säätöä. Mutta hyvin pelittää.


Yhteyksiin vaikuttavat huomattavasti sääolosuhteet. Aurinkoinen, korkeintaan leppoisalla tuulella varustettu säätila on paras. Puhelimen netti pelittää silloin melko hyvin. Vähän tuulta lisää, pilvistä ja sateista niin netin käyttö takkuaa. Junnaa vaan. Aaaarrrggghh! Tiedätte tunteen. Pikkuisen voi saada apua siitä, että käyttää USB-liitäntää puhelimen ja tietokoneen välillä, mutta siinä samalla latautuu puhelin akku ja kannettavan akku hupenee. Niin että ei johtoa mielellään.
Paitsi nyt sitten. Luonnon ydinvoimala taivaalla, jonka energiasta me napataan hippunen talteen omiin tarpeisiimme. Meidän oma sähkövoimala – jes!

Että tällaista se on yhteydenpito Saaresta käsin. Monta askelta ollaan tultu alkuajoista eteenpäin. Kun yhteydet toimivat, siitä iloitaan. Kun ei, niin sitten ei. Vaikka harmittaa, siihen on tyytyminen. Ihan terveellistä joskus sekin tässä valmiissa maailmassa. Eikö vaan?


Jäädään tänne Saareen tulevaksi viikoksi. Juhannuksen alusviikko on perinteisesti rauhallista aikaa. Siitä nautitaan. Juhannuksena Saari täyttyy juhannuksen juhlijoista, joita täällä kutsutaan turisteiksi. Tulevat, juhlivat ja lähtevät. Sitten on taas rauhallista.

Hyvää juhannusviikkoa kaikki te siellä. Se on keskikesä meillä tässä <312 kommenttia

 1. Pienennätkö kuvia blogiin? Välillä on ollut hidas ladata blogiesi kuvia tässä päässä. Pienentäminen auttaisi lähettämistäkin ;) Oletteko ajatelleet saareen koskaan kotimaista tuuliturbiinia www.windside.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kuule, kyllä pienennän. Noin kolmannekseen alkuperäisestä. Tykkään että kuvat on kuitenkin jonkun kokoisia, että ihan pieneksi ei niitä laita. Kiitos tiedosta, mun tarttee vähän tutkia voisko tuolle latautumisen hitaudelle saada parannusta. Ja tuuliturbiini olis täällä kyllä sopiva laite. Tuulesta kun ei ole juuri koskaan puutetta :D

   Poista
  2. Ps. Olen töissä Windsidella, joten jos tuuliturbiinia alatte tosissaan suunnitella.. ;)

   Poista
  3. :) Kiitos vinkistä ja tiedosta.
   Tähän tutustumme tarkemmin.

   Poista
 2. Olipa mielenkiintoinen juttu. Meillähän on mökki myös saaressa. Muutama vuosi sitten yhteydet toimivat ihan ok, tein silloin jopa etäjuttuja saaresta. Mutta viime vuonna yhteydet tökkäsivät kokonaan, ei onnistunut tekstien eikä kuvien lataaminen tai muu surffailu. Aloin kysellä tukiasemien perään, sillä saarestamme näkyi yksi tukiasema, joka oli kauempana toisella saarella. Tällä tukiasemalla ei ollut käyttämämme operaattorin peilejä enää. Vaihdoimme operaattoria. Nyt saarellamme toimii 4G mainiosti. Jaan kännykän kautta yhteyden läppäriin. Ja pelittää hyvin; ihan yhtä hyvin kuin kotona kiinteän yhteyden kanssa.
  Onnea yhteyksien kanssa. Tällaisia me nykyajan ihmiset olemme. Yhteyksien pitää pelata :)
  Hyvää juhannusviikkoa Saarelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlainen vaiva meillä täällä kuin teille omalla saarellanne aikaisemmin. Lähin tukiasema on noin 5-6 km päässä (nyt juuri sitä tässä etelän kallion harjalla katselen). Tässä kun istun toimii yhteys melkein kuin kotona. Paitsi että pikkuisen tuulee, että pieni viive jokaisen klikkauksen jälkeen on. Mutta ne jaksan odottaa, kun netti sentään toimii. Puhelimen välityksellä minäkin tässä sinulle kirjoitan :)
   Meillä on miehen kanssa eri operaattorit, että näiden kahden välillä surffailen. Välillä toinen on paremmassa iskussa kuin toinen.
   Totta tosiaan, yhteyksien on toimittava, vaikka muuten tykkään että saarielämä saa olla pikkuisen alkeellista.
   Kiitos Tuula ihana <3 Kaunista juhannusviikkoa sinulle - pus molemmille poskille!

   Poista
 3. Hyvää juhannuksenodotusta teille Saareen!

  Onpas mielenkiintoisia härveleitä. Meillä kesäpaikassa toimii onneksi mokkula, ihan ihmeen hyvin. Puhelin minulla on edelleen tuo historian jäänne, jolla soitetaan, otetaan vastaan puheluja ja lähetetään ja vastaanotetaan tekstiviestejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula <3
   Mukavaa, että yhteydet teillä toimivat. Saa toimittaa tarvittavat asiat vaivatta.
   Se on paikasta kiinni. Täällä Saaressa jopa metreistä. Tuossa toimii, metrin päässä ei enää. Ihmeellisiä nämä ilmassa viuhuvat signaalit! Tukiasemia täällä ulkomerellä on harvakseltaan.
   Musta tuntuu, että sun puhelin on sellainen joka harvemmin pettää käyttäjäänsä. Se on tarkoitettu soittamiseen, eikä sen rasitteena ole kaiken maailman appsit ja muut härpäkkeet ;)

   Mukavaa junannuksen odotusta Paula <3

   Poista
 4. Ai hyvä ihme että mua nauratti tuo taivaalle kurkottelu -kuva ;) No saaressa tosiaan toisella puolella nappaa välillä Viron linkin, se on kyllä kurja juttu. Mäkään en sitä ekaks hokannut joku vuosi sitten ennen kuin Kristiina siitä sanoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Niin että ei ihan helppoa ole ollut yhteydenpito näillä kulmilla :D
   Tarkkana saa olla tuon puhelimen kanssa, ettei tule yllätyslaskuja. Mekin aina vieraita varoitellaan puhelimen "syrjähypyistä".

   Poista
 5. Oih, ihanaa että nyt virta riittää! Jee. Kun pidin paneelia siinä kivirannan tuntumassa niin oli koko päivän valossa ja aina akku täys. Tuohan ottaa energiaa pikkusen pilviselläkin, puun tms. varjoja ei saisi olla.
  Yhteydet on käsittämätön juttu kun kuitenkin on niin lähellä kaikkea ja laivaliikenteellä on vaikka mitä yhteyksiä siinä väylillä jne.
  Lehdessä luki, että sauna valmistuu hyvä jos ensi viikolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, yhteydet ovat ihan henkimaailman asioita. Ilmassa kun kulkevat ;)
   Sähkölaitos on ihan mahtava. Ei tartte yhtään säästellä puhelimen, kameran tai tietsikan käyttöä. Kaikki lataantuvat nätisti aurinkovoimalla <3

   Poista

Mukavaa, että olet löytänyt blogiini. Kiitos jos vielä käytit aikaasi kommentointiin. Eläköön keskustelu!
Seuraamalla Oikeasti aikuista somessa, saat tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa.

Facebook, Google +, Instagram, Pinterest @oikeastiaikuinen