Lopetetaan viisareilla leikkiminen!Yhdessä voimme vaikuttaa.Taas me on veivattu viisareita ja digitaalisia numeroita tunti eteenpäin, vaikka mitään oikeita perusteluja sille ei ole enää aikoihin ollut. Aikoinaan tätä hulluutta myytiin kansalaisille liike-elämän tarpeilla: Suomen olisi oltava hereillä yhdessä muun Euroopan kanssa että bisnekset luistaisivat. Se oli aikaa kun lankapuhelimet, kirjeet ja faxit olivat yhteydenpidon välineitä. Ihminen puhui ja kirjoitti ihmiselle vähän niin kuin face to face. Ensin muutama vuosi kokeiltiin ja niin kuin usein kokeiluille käy, jäävät käytännöksi ennen kuin kukaan ehtii kissaa sanoa. Taloutemme on tätä nykyä kuralla. Kesäaika ei siis ole auttanut bisneksissä.

Noh, nyt me on kärvistelty tämän asian kanssa riittämiin, eikös vaan. Aika on muuttunut. Maailma on auki 24/7. Yhteydenpito pallomme joka kolkkaan on yhtä nopeaa kuin ajatus. 

Kellojen siirrolle nykymaailmassa ei ole enää perusteluja. Eikä muuten ollut silloin aikoinaankaan: aika pieni osa maailman markkinoista oli auki meidän kanssa samaan aikaan. Kaukoitä ja Yhdysvallat olivat ja ovat edelleenkin kiinni kun me silmät väsymyksestä harallaan raahaudumme tuntia aikaisemmin sorviemme ääreen mahdollisimman skarppeina ja innovatiivisina. Ja odotamme illalla unta, jota ei ainakaan tuntiin, pariin totutusta tule.

Ahkerimpienkin bisnesihmisten on jossain vaiheessa nukuttuva. Se tapahtuu silloin kun omalla aikavyöhykkeellä on yö. Siinä ei meidän tunti sinne tänne auta.

Ajan keinotekoinen siirtämisestä tiedetään olevan paljon haittoja ihmisen terveydelle. Hankalin niistä on uni ja valverytmin häiriintyminen, joka aiheuttaa väsymystä, heikentää hoksottimia, altistaa tapaturmille ja onnettomuuksille. Puhumattakaan sydän- ja verisuoni vaivoista joille viisareiden käännöstä aiheutuva unirytmin häiriintyminen ja univaikeudet eivät tee ollenkaan hyvää.

Niin että laitetaan nimet paperiin. Kansalaisaloite tarvitsee vielä muutaman allekirjoituksen päästäkseen käsittelyyn. Luovutaan tästä hullutuksesta. Ei tätä kukaan tarvitse, eihän?
Kuva kaapattu Kansalaisaloite.fi - sivustoltaJos et itse kärsi kelloaikojen muutoksista, niin lähipiirissäsi on ihan varmasti joku joka piehtaroi tänäkin iltana saamatta unta ja herää silmät ristissä huomenna. Allekirjoita hänen puolesta ja / tai vinkkaa kaverillesi tästä.

Tässä linkki Kansalaisaloite.fi / Yhteiskunnan rasitteet talvi-kesäaika pois -aloite
HUOM! Aikaa allekirjoituksille on enää 8.4.2016 asti!

Hyvää pyhien jatkoa kaikki te siellä <3 

Onneksi on pyhät tasoittamassa tästä hulluksesta tulevaa unirytmihäiriötä. Mulla kuulkaa kestää pari viikkoa, että pääsen balanssiin. Erityisesti tämä tunnin harppaus eteenpäin on paha. Ei tule uni illalla ja aamulla en tahdo tajuihini tulla :/
Pliis, allekirjoitus.

Sii juu!

18 kommenttia

 1. Mulle on periaatteessa ihan se ja sama, siirretäänkö kelloja vai ei. Sitä kuitenkin ihmettelen, kuinka elämä voi niin sekaison mennä yhdestä tunnista...eikö nukkumaan voi mennä vaikka tuntia myöhemmin? Ei siihen nyt kuole jos viikon pari vaikka nukkuu tunnin vähemmän. Heräätkö sä viikonloppuisin ja lomallakin aina samaan aikaan kun arkena? Eikö sun elämässä ole mitään vaihtelua, että joutuisit nukkumaan eri aikoihin - työn, lasten, juhlimisen vuoksi? Selitä mulle, en ymmärrä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkös, huonosta unesta kärsivälle elämän säännöllisyys on kaiken a ja o. Omassa elämässä siihen voi vaikuttaa itselleen parhaalla mahdollisella tavalla. Kuvailemasi asiat ovat juuri sellaisia, ehkä ihan pieniä lapsia lukuunottamatta, jotka yrittää junailla niin että saa nukuttua riittävästi.
   Kesä- ja talviaikaan siirtymiseen ei voi itse vaikuttaa. Siihen pakotetaan. Uni ei tule silloin kun sen kellon mukaan pitäisi tulla. Vastaavasti heräämään joutuu oman sisäisen kellon mukaan aikaisemmin. Eli jonkin aikaan nukkuu pahimmillaan pari kolmekin tuntia vähemmän omaan unen tarpeeseensa nähden. Siihen ei onneksi kuole, mutta se heikentää elämänlaatua aivan turhan asian takia.

   Pointtini tässä jutussa ei ollut oma nukkumiseni, totesin sen ikään kuin sivulauseena. Tärkein viestini oli että nyt voi yrittää vaikuttaa siihen, että tällainen turha ajansiirto loppuisi. Sen toivon tästä postauksesta jäävän lukijalle mieleen.

   Hyvää pääsiäisen jatkoa Anonyymi!

   Poista
  2. Myös itse kärsin huonosta unesta, herään silloin tällöin aamuyöllä ja uni ei tule enää pakottamalla. Usein uni tulee taas tunnin päästä mutta joskus ei onnistu sitten millään. Yksi huonosti nukuttu yöhän ei mitään haittaa ja seuraavana yönä taas nukuttaa entistä paremmin. Niin se ihmiskeho on viisas ja sopeutuvainen. Ainahan voi ottaa päikkärit jos siltä tuntuu.

   Olen siis epäsäännöllisessä työssä, mutta en tee yötöitä. Meidän ihmisten tilanteet on niin erilaisia. Siksi olen aina ihmetellyt tätä meuhkaamista kelloasiasta, kun tuntuu että nykyaikana ne on vähemmistössä sellaiset ihmiset joilla olisi säännöllinen työaika ilman joustoja. Luulisi olevan maailmassa pahempiakin epäkohtia ja kansanedustajilla tärkeämpääkin työtä.

   Poista
 2. Ehdottomasti käyn allekirjoittamassa tuon aloitteen. Nyt nämä pyhät pelastaa paljon, mutta harvemmin kellojen siirto osuu pyhien tienoille.

  Aurinkoista päivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa Tuija! Asialla alkaa olla jo kiire. Aloite on voimassa 8.4.2016 asti.

   Tosiaan, hyvään kohtaan osui tänä keväänä tämä turhaka. Saadaan vähän aikaa totutella taas uuteen rytmiin.

   Kiitos samoin Tuija, ihania kevätpäiviä <3

   Poista
 3. Kyllä! Olen kanssasi samaa mieltä, ehdottomasti! Vaikka me aikuiset vielä pärjätään, niin lapset ei käänny uuteen rytmiin kovinkaan näppärästi, onneksi on nyt vielä huominen aikaa opetella, mutta onhan tämä ihan sulaa hullutusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhin poikani oli viisi vuotias ja oli ensimmäinen ilta kesäaikaan siirtymisen jälkeen. Hän katseli kellon viisareita, jotka olivat samassa asennossa kun aina iltaisin nukkumaan mennessä mutta ulkona paistoi aurinko vielä kirkkaana. Edellisenä iltana oli ollut pimeää samaan aikaan. Poika katseli vekkuli ja virkeä ilme kasvoillaan kelloa, valoisaa iltaa, meitä vanhempia ja totesi: "Nyt kyllä narraatte meitä nukkumaan aikaisemmin".
   Kyllä meillä on sisäinen kello jonka puolivuosittainen sorvaaminen on ihan turhaa.
   Pois tällainen hömppä, eiks vaan :)

   Hyvää pääsiäisen jatkoa Anu <3

   Poista
 4. Kannatan ehdottomasti! Juuri änään sanoin ystävälleni, että pitää tehdä kansalaisaloite tämän hulluuden lopettamiseksi. Eli tämä tuli kuin tarjottimella. Jaan ämän ja lähetän viestin kaikille tutuilleni. En tunne ketään, jonka mielestä ajan muuttaminen olisi hyvä juttu. Toivottavasti tämä järjettömyys loppuu tähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa Cheri! Juuri tätä nyt tarvitaan. Asiasta tiedottamista ja niitä allekirjoituksia.
   Aloite on enää vajaan kaksi viikkoa voimassa 8.4.2016 asti.
   Allekirjoituksia on tullut eilisen jälkeen vajaa parituhatta, mutta paljon vielä tarvitaan, että aloite voitaisiin ottaa käsittelyyn.
   Nyt kaikki liikkeelle oikean asian puolesta!

   Mukavaa pääsiäispäivää Cheri <3

   Poista
 5. Kellojen viisarien siirtely eestaas on minusta yksinkertaisesti täysin turhaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Pois vaan tämä turhake.

   Aurinkoisia kevätpäiviä Pirjo <3

   Poista
 6. Täysin samaa mieltä kanssasi täysin järjetöntä. Oma rytmini menee sekaisin ja tarvitaan ainakin pari viikkoa ennen kuin se suurin piirtein palaa ennalleen. Onnekas jonka ei tarvitse välittää milloin nousee ylös tai menee nukkumaan, eihän tätä silloin voi ymmärtää.
  Ajatelkaa myös lehmäparkoja joitten täytyy oppia uuteen lypsyaikaan joka kevät. Hullutusta, hullutusta sanon minä. Minulle kyllä riittää tämä valon lisääntyminen iltoihini täysin normaalin kierron mukaisesti, olemmehan menossa kohti yötöntä yötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Symppaan lehmiä! Mutta eikö niiden lypsyaikoja voi pitää samana?

   Itse symppaan myös vuorotyön tekijöitä, siinä vasta työnsankareita kun vuorokausirytmi muuttuu viikoittain! Ja lapsilla taas koulupäivät alkaa milloin 8, milloin 10 etten heillä usko olevan ongelmaa.

   Poista
  2. Kun kellon mukaan on elettävä, joutuvat kaikki joihin tämä kellojen siirto vaikuttaa, tekemään sopeuttavia toimia saavuttaakseen uuden rytmin. Ja aivan turhan takia. Yksilöt kärsivät haitat, mutta saako kukaan tästä hyötyä?

   Minäkin nostan hattuni korkealle vuorotyöläisten suuntaan, jotka elävät rytminvaihdoksesta toiseen. Toiset paremmin toiset huonommin sopeutuen.
   Itsekin tein toistakymmentä vuotta kolmivuorotyötä. Perheen elämä kulki minun työvuorojen mukaan. Opiskelin uuden ammatin saadakseni säännöllisen päivätyön. Se on yksi elämäni parhaista teoista :)

   Kauniita kevätpäiviä Unelmiina ja tuntematon!

   Poista
 7. Seis viisareiden siirrolle! Mä olen yrittänyt tätä asiaa lobata ihan tosissani.Oon blogannu, laittanut viestiä Kansanradioon ja tav.radioon ja keskusteluketjuun aiheesta yms. Aloitin jo viime vuoden puolella. Mutta mutta, taitaa mennä tiukaksi ja tod.näk. jää pikkusen vaille 50.000 nimen. Saablari. Kansa kyll valittaa mutt ei sitt tee mitään. Arrggh .
  Sorry purkautuminen. Toivotaan, että tämä sun bloggaus saa taas monen monta allekirjoitusta aikaiseksi.
  Mulla tuli tänään tuon tunnin takia tosi kiire päivällisen laiton kanssa ku elin väärää aikaa.
  Hyvää pääsiäisen aikaa! (en oo käyny kaupassa vaikk nykyään voi pääsiäisen sielläkin viettää)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kuule haittaa purkautuminen. Ymmärrän että harmittaa, kun olet ollut aktiivinen asian suhteen. Ihmisiä ei aina ole helppo saada liikkeelle. Se on harmi tämän asian suhteen.
   Aloite pitäisi saada lehtien otsikoihin, että se saisi ansaitsemaansa näkyvyyttä. Kumma kun toimittajat eivät tartu tällaisiin asioihin.
   Toivotaan parasta tälle aloitteelle.

   Kiitos samoin Kristiina <3 Aurinkoisia kevätpäiviä teille sinne.
   Minäkin vietän vapaita mieluummin muualla kuin kaupoissa :)

   Poista
 8. Vähän turhaahan tämä on, mutta ei se kyllä mun elämään niin paljoa vaikuta. Toisaalta nyt voi rehellisesti sanoa, että ollaan kesäajassa ja se tuo oikeasti kesää lähemmäs, toivon:) Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kesä se tulee, oli viisarit missä asennossa tahansa.

   Aurinkoista viikkoa <3

   Poista

Mukavaa, että olet löytänyt blogiini. Kiitos jos vielä käytit aikaasi kommentointiin. Eläköön keskustelu!
Seuraamalla Oikeasti aikuista somessa, saat tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa.

Facebook, Google +, Instagram, Pinterest @oikeastiaikuinen