Vappupäivän viettoaaatetta, ajatuksia ja tuoreita munkkeja

Kaivaria ja väenpaljoutta. Hakaniemen toria ja työväenaatetta. Vappu liikuttaa tuhansia ihmisiä.

Kaivopuistossa perinteistä picnicmenoa. Ihmisiä kaikista yhteiskuntaluokista. 
Hakaniemessä picnicin korvasi kunnon grillimakkarat ja paistet letut kojuista ostettuna. Kuuntelin Antti Rinteen ja Paavo Arhinmäen puheet ajatuksella. Molemmat puhuivat hyvin. Arhinmäen puheessa oli enemmän nostetta ja tunteen paloa oman asian puolesta. Sen tunnistivat myös kuulijat. Arhinmäen puheen katkaisi moneen kertaan tuhatpäisen yleisön taputukset.

Kansamme kahtiajakautunneisuudesta puhutaan. Kaivopuiston snobbailuilmapiiristä kaupungin läpi kulkiessani ja Hakaniemen torilla juhlapuhujia kuunnellessani jäin ensimmäisen kerran sitä miettimään. Kaksi erilaista kaupunginosaa omine historioineen. Kaksi aivan erilaista asuinaluetta. Kahdet erilaiset vappujuhlat. 
Kahtiajakautumiseen tarvitaan paljon muutakin. Siihen tarvitaan tunne, että olemme kahden kerroksen väkeä. Siihen tarvitaan kokemus, että olemme kahta eri leiriä. Kun se kokemus ja tunne iskostuu kansan riveihin, voi mitä vaan tapahtua. 
Jäin mietteliääksi. Ja huolestuneeksi.

Työläisperheen kasvattina toivon, etteivät ajatukset yhdenvertaisuudesta, tasapuolisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta ikinä, koskaan katoa. Että niiden puolesta jaksetaan tehdä työtä. Ja että niihin jaksetaan uskoa.

Kaikki julkisin varoin ylläpidettävät palvelut yhteiskunnassa ovat saavutettuja etuja. Älkäämme niistä luopuko, uskoen yksityisten palvelujen tarjojien hyväntahtoisuuteen. Sellaista hyväntahtoisuutta ei ole olemassakaan. Yhteinen hyvä syntyy vain yhteisistä varoista.
Monet näkevät uuden lastensairaalan varainkeräyksen hienona asiana - mitä se onkin. Mutta se on myös tämän meidän ajan symboli. Varoitus tulevasta. 1940-luvun alkupuolella ryhdyttiin nykyistä Helsingin lastensairaalaa rakentamaan taloudellisesti hyvin niukkana ja tiukkana aikana. Sairaala nähtiin tarpeellisena. Miten ihmeessä ei tämän päivän yltäkylläisyydestä riitä julkista rahoitusta uudelle lastensairaalalle??? 
Jos oikeisto saa jatkaa tässä maassa, niinkuin saa ainakin tulevan vaalikauden, on pelottavan varmaa että tämä suuntaus jatkuu ja lisääntyy. Sitäkö ihan oikeasti halutaan?

Kuinka teillä siellä? Oletteko miettineet näitä asioita? Näkyykö omassa elämässä tai tuttavapiirissä kahtiajakautuneisuutta tai muuta yhteiskunnallisesti merkittävää muutosta suuntaan tai toiseen? Saatko tarvitsemasi julkiset palvelut helposti vai joudutko jonottamaan? Turvautumaan yksityiseen?

Näin.
Ja sitten Kaivariin ja Hagikseen :)
Päivän päätteksi tuoreet omapaistamat munkit. Nam!


Kevät on näin juhlittu alkaneeksi. Kesää kohti mennään.

Mukavaa viikonloppua vapun jälkimainingeissa. Hyvä että on tällainen tasoittava vapaa ennen arkea :D


12 kommenttia

 1. Hieno postaus. Mukavaa alkanutta Toukokuuta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 <3 Kiitos ritva.
   Kiitos ihana, oikein mukavaa toukokuuta sinullekin.

   Poista
 2. VOi kuinka teillä onkaan siellä isossa kaupungissa menoa ja meininkiä! Kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä sitä porukkaa on. Tosiaan, vappu saa ihmiset liikkeelle.

   Poista
 3. Upeita kuvia, ja jaan kanssasi samoja ajatuksia. Olin aika järkyttynyt persujen porskuttamisesta, ja minusta se kertoo tosiaan siitä, että aika monella Suomessa on asiat huonosti. Kaikkihan sen tietää, että jos ei ole rahaa, niin hauskuuskin loppuu. Kadehditaan sitten vaikka maahanmuuttajia, ja ajatellaan, että niille lankeaa kaikki ilmaiseksi.Suomella ei ole varaa kahtiajakautumiseen... Vaikeita asioita. Tulevaisuus näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taina <3
   Olen samaa mieltä että perussuomalaisten vaalimenestys on asia jota ei nenää nyrpistämällä pidä ohittaa. Osittain media on nostanut persuista vain myyviä otsikoita. On heillä ihan viisaitakin ajatuksia ja puolueessa useita ihan asiallisia ihmisiä. Asiat eivät parane sillä että persun kannattajia osoitetaan sormella. Jotain paljon muuta on tehtävä.
   Samaa mieltä. Vaikeita asioita.

   Poista
 4. Voi näitä vaalien jälkeisiä vappuja :D Tulee aina mieleen omat isovanhemmat. Ukki oli vasemmistolainen ja mummi keskustalainen. Joskus ihan ukkia kiusatakseen mummi äänesti kokoomusta ja siitä sitten keskusteltiin aina vappunakin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vappu on aatteiden aikaa :) Mikään ei ole kiinostavampaa kuin kunnon poliittinen keskustelu!

   Poista
 5. Olipas siellä paljon ihmisiä liikkeellä! Ja ihanannäköisiä munkkeja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vappuna suurin osa Helingistä on keskustassa. Sen huomaan kotiin palatessaan: ei ketään missään :)
   Munkit onnistuivat tällä kertaa hyvin. Nam! Vieläkin suu napsaa niiden muistolle.

   Poista
 6. Oi että noi munkit näyttää niin hyvältä! Harmi kun ei tänä vuonna ehtinyt ollenkaan tekemään munkkeja :\ Täytyi tyytyä ostettuun. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nam ja kiitos Miina :) Kaikki meni niiden kanssa nappiin.
   Voih, no mut kuule, joku toinen kerta itsetehtyä sitten :)

   Poista

Mukavaa, että olet löytänyt blogiini. Kiitos jos vielä käytit aikaasi kommentointiin. Eläköön keskustelu!
Seuraamalla Oikeasti aikuista somessa, saat tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa.

Facebook, Google +, Instagram, Pinterest @oikeastiaikuinen