Matkaan valmistautumisesta
Italian matkani lähenee. Matkakuumettani hoidan valmistelemalla matkaa hyvissä ajoin. Tässä muutama perusasia:

5+1+1 onnistuneen matkan peruspilarit


1. Matkakohde. Valinta tulee vaikuttamaan suuresti siihen, miten matkasi onnistuu ja mitä siitä jää muisteltavaksi. Tutustu siis eri matkakohteisiin, paikallisiin oloihin. Selaa nettiä. Haastattele tutut ja kysäise vaikka Googlelta muiden kokemuksia unelmiesi matkakohteesta. Kun kohde on valittu, syvenny sen erikoispiirteisiin. Tee listaa kaikesta paikallisesta mitä vähintääkin toivot näkeväsi ja kokevasi. Tutustu myös Ulkoministeriön matkustustiedotteisiin.

2. Matkustusilmoitus. On erittäin suositeltavaa tehdä ulkoministeriön sivuilla matkustusilmoitus. Erityisesti omatoimimatkoille, mutta toki aina matkustettaessa pidemmälle. Jos kohdemaassa / paikkakunnalla / kaupungissa tapahtuu jotain odottamatonta, ottaa ulkoministeriö sinuun yhteyttä tekstiviestillä varmistaakseen, että sinä ja matkakumppanisi olette kunnossa. Vähintääkin kerro jollekin läheisellesi missä ja milloin olet matkalla.

! Tuttavani oli viime marraskuun iskujen aikaan Pariisissa. Vietti iltaa kaupungin laitamilla. Ulkoministeriöstä tullut "oletko kunnossa" viesti oli ensimmäinen tieto, että jotain on tapahtunut. Siinä tilanteessa, vaikka kaikki oli hänen kohdallaan hyvin, tuntui huojentavalta että joku kyseli perään. Matkustusilmoitus siis oikeasti toimii.


3. Matkavakuutus. Varmista että se on voimassa matkasi ajan ja että se on riittävän laaja. Kertavakuutus tai koko vuoden voimassa oleva matkavakuutus voi tuntua ylimääräiseltä rahanmenolta mutta jos jotain sattuu, se korvaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Muista myös Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Sillä todistat oikeutesi lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä. Hoidosta maksat saman kuin kyseisen maan kansalaiset. HUOM! Selvitä, kuinka pitkälle (taloudellisesti) tällä kortilla pötkii kohde maassa, ennen kuin jättäydyt sen varaan ilman matkavakuutusta. Kortin saa maksutta Kelalta.

4. Käteinen, pankki- ja luottokortit. Kortilla maksaminen ei kaikkialla ole päivänselvää. Siksi kannattaa varata käteistä mukaan. Muista myös ettei kaikkialla kelpaa euro ;) Vaihda tarvittaessa valuuttaa jo ennen matkaa. Ole huolellinen maksukorttiesi kanssa. Älä anna kiikuttaa korttiasi takahuoneisiin pois silmistäsi. Reilu kaupanteko perustuu molemminpuoliseen luottamukseen ja tapahtuu osapuolten silmien alla. Muista ottaa mukaan puhelinnumero, johon kortin mahdollisen katoamisen voi ilmoittaa.

5. Matkustusasiakirjat. Varmista voimassaolo. Tarkista, vaikka varmuudella muistat sen olleen "viime vuonna" kun sen viimeksi uusit. Aika rientää, tiedäthän. Passia varten tarvitaan sormenjäljet. Jos olet ne kertaalleen poliisille antanut eikä nimesi ole muuttunut, seuraavan passin voi hankkia netin kautta. Nykyohjeiden mukaan poliisilaitoksella on käytävä joka toinen passin hankintakerta. Passin / henkilökortin lisäksi Suomen kansalainen tarvitsee joihinkin maihin viisumin. Viisumien toimitusajat voivat olla pitkiä. Hanki viisumi ajoissa.

5+1 Rokotukset. Varmista voimassaolo. Perusrokotuksiin kuuluu aikuisilla jäykkäkouristus-kurkkumätä rokote 10 vuoden välein. Matkailijalle mahdollisesti MPR- (tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko) ja poliorokote. Lapsille vähintään iän ja rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Muut rokotteet kohdemaan mukaan.

5+1+1 Järki päässä, jalat maassa. Niin mukavaa kun matkalla on lähteä ja arjesta irrottautua maalaisjärjen käyttö on kaikin puolin sallittua. Mikä tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, ei totta useimmiten olekaan. Jos mieltä alkaa kaihertaa tunne, ettei kaikki taida olla kohdallaan, usko itseäsi. Mieluummin katso ja harkitse kuin kadu.

Matkustajan hyötylinkkejä:


Lopuksi iloista asiaa: Satu on liittynyt blogini seuraajaksi. Lämpimästi tervetuloa. Mukavaa, että liityit joukkoon <3

Kuvat Kaivopuistosta, ei sen kauempaa. Toisinaan kuljen kuvaamassa kaupunkia. Yritän katsoa ympärilleni kuin ensikertalainen. Se on hauskaa ja yllättää iloisesti: meilläkin on paljon kaunista :)

Kaunista helatorstain jatkoa kaikki te siellä.
Sii juu!


2 kommenttia

 1. Hyvin sinä valmistelet matkaa. Ja niin se olisi tehtäväkin, eli etukäteistietoa hankittava.
  Kaunis on Kaivopuistokin, kuviesi perusteella ei sitä tarttis lähteä "merta edemmäs kalaan" heh.
  Hyvää matkaa sitten kun lähdet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos orvokki <3 Noilla pärjää jo pitkälle :)
   Kevät ja Kaivari tarjoilevat nyt parastaan. Piristävää katsella tuttuja paikkoja ja miettiä miltä kaikki näyttää ensikertalaisen silmissä. Kotiseutumatkailu on mukava tapa katsella ympärilleen.

   Kiitos paljon! Matkakuumeeni on kovassa nousussa :)

   Aurinkoista viikonloppua orvokki <3

   Poista

Mukavaa, että olet löytänyt blogiini. Kiitos jos vielä käytit aikaasi kommentointiin. Eläköön keskustelu!
Seuraamalla Oikeasti aikuista somessa, saat tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa.

Facebook, Google +, Instagram, Pinterest @oikeastiaikuinen