Saarikellari
Juttu toiveita-osiossa (tuolla ylhäällä bannerin alla) kysyttiin ruuan säilytyksestä Saaressa. Meidän kesäviettomajahan on huvilateltta, jossa ei jääkaappi-kylmäkaappi-pakastin yhdistelmää ole ;). Eikä kyllä sähköäkään.


Ruokia me kuitenkin säilytetään menestyksellisesti pikku ”kellarissa”. Saarimuotia 2014 ;D
Kellarina toimii 30 litran muovisaavi, jossa on kansi. Saavi on upotettu suuaukkoaan myöten tukevasti maahan. Ympärille on levitetty pieniä kiviä. Kivet pitävät maassa olevan kylmyyden paremmin ja saavin ympäristö näyttää siistimmältä. Saavia suojaa oman kannen lisäksi puukehikko, jossa on joka sään kestävä kansi. Kellarin ympärillä on runsaat mustikkamättäät. Rahkaa kellarista ja mustikoita tuoreeltaan, nam!

Alkukesästä kun maa on talven jäljiltä kylmä, ei kellarille tarvitse tehdä mitään. Kesän lämmittäessä kastelemme saavin ympäristöä, aluetta kehikon sisällä.  Noin kaksi-kolme kertaa viikossa. Veden haihtuessa se samalla viilentää maata. Tämä on sellaista fysiikan lakien hyväksikäyttöä. Haihtuva vesi ottaa energiansa lämpimästä maasta ja samalla se siis viilentää saavia. Lisäksi käytämme kylmävaraajia. Kun tuomme kaupungista mukanamme ruokaa, kylmälaukkuun on pakattu useampi kylmäkalle. Ne laitetaan ruokien kanssa saaviin. Kylmyys säilyy pitkään.

Näillä konsteilla on pärjätty. Kesällä kauppalaiva tuo tuoreruokia kolme kertaa viikossa, joten suuria määriä kellariin ei tarvitse kerralla säilöä. Kellarin lämpötila pysyy 10 asteessa, tai jopa vähän alle, koko kesän. 
Melkein kuin jääkaappi, eikö?

Kiitos Pohtija kiinnostuksestasi. 

Juttu toiveita-boxi on Sinunkin käytettävissä, vink, vink :)


6 kommenttia

 1. Olen nähnyt samalla periaatteella toteutetun kylmäsäilytystilan. Siellä oli maahan kaivettuna sellainen iso peltinen tynnyri, joten oli melkoisen syvä ja siten tilavakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellariksi tosiaan kelpaa mikä tahansa sopivan kokoinen ja materiaaliltaan kosteutta, routaa ym. kestävä säilytysastia: erilaiset tynnyrit, maitotonkat, muovisaavit. Kaikista niistä on kellariksi :)

   Poista
 2. Kätevää ja käytännöllistä! Muotikin on juuri passeli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vaan. Oh dear, mun vaatetuksen kanssa! Kun sanon Saaressa metsittyväni, se tarkoittaa tota ;D Noh, mukavuus ennen kaikkea.

   Poista
 3. Ihana saarikellari. Juuri nyt haluaisin olla noissa maisemissa, rennoissa vaatteissa. Tämä häsläyksen määrä täällä mantereella, huhuh-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, niin se on. Pitää huolen meidän ruuista koko kesän :)
   Rauhallinen luonto, rennot vaatteet. Häslingin häätöä parhaimmillaan.
   Jaksamista Aulikki arjen aherruksessa.

   Poista

Mukavaa, että olet löytänyt blogiini. Kiitos jos vielä käytit aikaasi kommentointiin. Eläköön keskustelu!
Seuraamalla Oikeasti aikuista somessa, saat tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa.

Facebook, Google +, Instagram, Pinterest @oikeastiaikuinen