#offlineaika – haaste”Tutkimuksen mukaan noin puolet meistä näprää älypuhelinta tai tablettia juuri ennen nukkumaanmenoa. Se valvottaa meitä iltaisin ja heikentää unen laatua. Siksi aloitimme unikokeilun nimeltä Offline-aika. Toivomme, että se kannustaa yhä useampaa sulkemaan laitteet ajoissa ja nukkumaan paremmin.” If Vahinkovakuutusyhtiö 

Kuulun siihen onnettomaan osaan ihmisistä, jotka nukahtavat huonosti, nukkuvat koiran unta heräten pienen pieniinkin ääniin. Varhaiset aamuyön tunnit ovat aikaa jolloin helposti herää ilman toivoa uudelleen nukahtamisesta. Unen määrä ja laatu ovat surkeita. Väsymys riivaa iltapäivisin ja alkuillasta, jolloin istualleen nukahtamiseen ei paljon tarvita. Lyhytkin päiväuni taas siirtää iltanukahtamista usein tunneilla.


Virkeä? Skarppi? Penaalin terävin kynä? Arvaatte kyllä.

Olen huomannut, että kaikenlaiset virikkeet netti, some, tv jopa jännä kirja lähellä nukkumaanmenoa virkistävät muutenkin vaikeasti rauhoittuvat aivoni. Edellä mainittuja aktiviteetteja tulee usein käytettyä rinnan. Yksi silmä ja korva seuraavat tv-ohjelmaa, toinen silmä selaa nettiä, suu keskustelee miehen kanssa ja toinen korva kuuntelee hänen kuulumisia. Jotenkin noinhan se menee. Paljon virikettä kertarysäyksellä aivojen perukoille asti. Ilta on se aika vuorokaudesta kun tähän kaikkeen on mahdollisuus.

Kuva If Vahinkovakuutusyhtiö
”Offline-aika

Someton unikokeilu 22-07

Univaje heikentää terveyttä ja aiheuttaa onnettomuuksia. Valitettavasti nukumme vähemmän kuin koskaan. Yksi syy on näyttöruutujen valo, joka häiritsee kehon luonnollisen unihormonin, melatoniinin, tuotantoa. Jotta yhä useampi meistä sulkisi näytöt aikaisemmin ja nukkuisi paremmin, ehdotamme sinullekin Offline-aika-unikokeilua.”                    

If Vahinkovakuutusyhtiö 

Kun vakuutusyhtiöstäni tuli yllä oleva asiakasposti, en harkinnut kuin hetken. Se hetki meni siihen, että arvioin klo 22 olevan minulle liian myöhään. Silloin tavoitteenani olisi olla jo untenmailla… Saa sitä katsokaas optimisti olla. Vaikka en ihan kuumana käykään netin perään, lähdin mukaan. Olen reilun viikon ollut offlinetilassa ilta yhdeksän ja aamu seitsemän välillä. Sulkenut puhelimen kokonaan. Buuttautuu sekin säännöllisesti. Läppärin kannen olen sulkenut viimeistään klo 21.00. Tabletti on nykyisin visusti miehen käytössä, ettei siitä ole mulle vaivaa. Saisi muuten mieskin tarttua tähän haasteeseen. Yritin rekrytoida, mutta tiedättehän: harva on profeetta omalla maallaan :/ 

Tv on sähköisistä virikkeistä helpoin suljettava. Eihän sieltä muuta enää tule kuin uusintoja - pöh!

Herään arkisin klo 5.30 mutta avaan puhelimen vasta työmatkalla seitsemän jälkeen. Läppäriin en aamulla koske ollenkaan. Tässä kohtaa aamurutiineihin on tullut muutos. Aamukahvi, kannettava ja sohvan nurkka ovat olleet sellainen kirjoittamaton sääntö. Kannettavaan kajoamattomuus heti aamusta on ollut ehkä se hankalin. Mutta siitäkin on selvitty. Enkä tunne luopuneeni mistään. Onpa siinä hetki aikaa olla omien ajatustensa kanssa. Siitä tykkään.
Mitenkäs mulla on mennyt? Mitään mullistavaa ei verkostoissani ole tapahtunut. En ole jäänyt mistään selvästikään paitsi. Näyttää nimittäin ällistyttävästi siltä, että suurin osa ihmisistä nukkuu yöllä ;) Kaikki sähköpostit, viestit, päivitykset tulevat kerta heitolla luettavakseni kun avaan puhelimen. Työmatka kuluu mukavasti niitä selaillessa.

Unitilaan siirtyminen on rauhoittunut. En ehkä nukahda sen paremmin kuin aikaisemmin, mutta mieleni on selvästi levollisempi. Ajatukset eivät sinkoile kuin pingispallo pitkin pelihallin seiniä. Saan ajatukseni asettumaan paremmin johonkin miellyttävään ajateltavaan joka rauhoittaa.

Tervetullutta on ollut huomata, että näinkin pärjää oikein hyvin. En jää mistään paitsi. Kuulen, näen, luen kaiken tarvittavan aamulla ja päivän aikana.

Vielä en voi sanoa tästä tulleen tapa. Tietoista päättäväisyyttä se vaatii, mutta en näe syytä miksi en tätä jatkaisi. Jos ei muuten niin hyvän asian puolesta. Kuten sanottu, mitään en tunne menettäväni.Lähtisitkö mukaan kokeilemaan? Haaste ei vaadi kuin sopimusta itsensä kanssa siirtyä offlinetilaan rauhallisen yöunen puolesta. Tai muista itsellesi tärkeistä syistä. Vaikkapa kokeillaksesi, miltä tuntuu rajoittaa lue rauhoittaa osa ajastasi vain itsellesi. Mitään aikaa ei tarvitse kokeilulle määrittää, kunhan se kestään sen aikaa että huomaat sen mahdolliset vaikutukset.

Miltä kuulostaa? Laita kommenttiboxiin tieto, jos päätät kokeilla. Ja raportoi kokemuksistasi. Jään kuulolle ja seuraan mielelläni mitä kokemuksia sinulle kertyy.

Hyvää #offlineaikaa te siellä <3
Sii juu!

6 kommenttia

 1. Minä suljen joka ilta puhelimen vähän ennen kymmentä ja avaan aamulla kun kahvit on juotu. Ipadia tulee selailtua aamukahvien jälkeen (viikonloppuisin) ja koneen avaan vasta töissä, eli olen jo jollakin tavalla toteuttanutkin tätä offline-tilaa, tietämättäni ja ajattelemattani tosin...

  Lapsilta kerään puhelimet ja ipadit pois iltaisin yhdeksän korvalla ja aamulla ne saa takaisin, toistaiseksi tätä ei ole edes vastusteltu, saas nähdä muutaman vuoden päästä 😁.

  Ihanaa, aurinkoista viikonloppua sinne☀️🌹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on tosiaan ihan oikea offlinemeininki :) Hyvä juttu! Erityisesti että lapsetkin saavat aikaa rauhoittua kaikelta nettitulvalta. Esimerkin voima on lyömätön kasvatuksessa. Kun itse laittaa pelit ja vehkeet kiinni on se hyvää esimerkkiä lapsille. Pidä kuule pintasi jatkossakin. Vaikka voihan olla että lapset ovat niin tottuneita näihän käytäntöihin, etteivät tulevaisuudessakaan pahemmin purnaile.
   Tästä tuli mulle oikein hyvä mieli <3

   Kiitos samoin Anu, aurinkoa viikonloppuusi <3

   Poista
 2. Mahtava haaste ja tässä olisi opettelemista, sillä älyluurihan on miltei kiinni kasvanut uloke! Kyllä aina joutuu oikein illalla päättämään, että nyt kone kiinni vaikka oikeasti netissä saisi kaiken irti vähemmälläkin sompailulla.

  Aurinkoa päivään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ollut herättävää. Just niinkuin sanot, kiinni kasvaneita ne on. Hyvä huomata että näinkin pärjää vaikka illat onkin erilaisia. Yksi yllättävä tunne on vapaus. En ole tavoitettavissa, en tiedä missä muut menee. Se on välillä ihan helpottava tunne.

   Kiitos Tiia <3 Mukavaa viikonlopun jatkoa!

   Poista
 3. Mainio haaste
  Uskon olevani onnekas, nukun sikeästi ja värillisiä unia nähden (valitettavasti katson kuitenkin aina vain samaa unta uusintana, lievästi varioiden: tavaraa on ihan hillittömästi pakattavaksi, on kiire lähteä, ja tiedän varmasti myöhästyväni...).
  Illalla luen kirjaa sängyssä, kunnes tajuan etten enää tajua, mitä luen. Uni tulee välittömästi valon sammutettuani. Ilman kirjaa en nukahtaisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi sinä onnellinen! Just noihan sen pitäisi mennä. Laittaa silmät kiinni ja nukahtaa.

   Mun pitää kaikki maailman murheet käydä läpi. Aivot oikein inspiroituu pyörittelemään asioita.
   Tämä haaste tuli tarpeeseen. Virikkeiden vähentäminen ennen nukkumaan menoa on kyllä jonkin verran auttanut. Joskus on muutenkin hyvä miettiä minkä verran on koukussa erilaisiin yhteydenpitovälineisiin.

   leppoisaa sunnuntaita Paula <3

   Poista

Mukavaa, että olet löytänyt blogiini. Kiitos jos vielä käytit aikaasi kommentointiin. Eläköön keskustelu!
Seuraamalla Oikeasti aikuista somessa, saat tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa.

Facebook, Google +, Instagram, Pinterest @oikeastiaikuinen