Hyvä Suomi!? Hyvä Me!?häviöstä ja menestyksestäKun suomalainen menestyy ulkomailla, ei ylistävistä sanoista ole puutetta. Siinä on jotain erityisen hohdokasta: että ihan ulkomailla jotkut ovat pitäneet suomalaista hyvänä. Vau! Kyllä sen täytyy sitten olla hyvä. Näytöt kotimaassa saattavat olla vaikka kuinka hienoja, mutta siltikin ulkomainen sana painaa enemmän.
Tiedotusvälineet hoitavat raportoinnin. Sosiaalisessa mediassa kehutaan, kiitetään ja hehkutetaan: Hyvä Sinä Menestynyt! Hyvä Suomi! Hyvä Me?

Me??Tottakai toisen menestys voi olla aito ilonaihe muille. Niin kuuluukin olla. Onnea sinä, joka omalla työlläsi, ahkeruudellasi ja sinnikkyydelläsi olet saavuttanut suuria asioita. Vuosien, vuosien työ on palkittu.

Hyvin harvoin menestys tarjoillaan valmiina. Menestystä edeltää poikkeuksetta kivinen tie, jolla on kompuroitu, haparoitu, koputeltu oviin jotka eivät ole auenneet, tavattu vääriä ihmisiä, yritetty ja erehdytty. Vaikeuksista ja vastoinkäymisistä huolimatta palo tehdä sitä minkä sydämessään tuntee oikeaksi auttaa jaksamaan. On harjoiteltu, opeteltu, toistettu, kerrattu miljoonia kertoja. Vuosia jopa vuosikymmeniä. Tukena oma lähipiiri, itselle tärkeät ihmiset. Ei muita.

Muut ovat katsoneet asiakseen vinoon hymyilyn jopa irvailun. Jokaisesta yrityksestä, josta taivas ei ole auennut, muistetaan kirjoittaa ja erityisesti kommentoida. On niin helppo sanoa, mitä tulisi tehdä, miten toimia, on helppo neuvoa vaikka emme lajista yhtikäs mitään ymmärtäisi.

Tappio on yksilön, ei yhteisön.

Näitä mietin samalla kun olen seurannut Saara Aallon etenemistä X Factor UK kisassa. Tämä laulajatar on ollut monessa Suomessa järjestetyssä kilpailussa kakkonen. Kokenut ja osaava. Ulkomaillakin paljon esiintynyt.

Myötähäpeän tuntein seurasin suomalaisten somekirjoittelua kun selvisi että Saara on raivannut tiensä kyseisen kisan live-lähetyksiin. Parjaamista ja tietämistä että kyllä siellä annetaan kylmää kyytiä takahikiän tytölle. Saaran Instagram tilillä pääsääntöiset mollaajat olivat suomalaisia. Monen näytti olevan tarve kirjoittaa, että pääsisi myöhemmin sanomaan "mitäs mä sanoin." On niin tärkeää tietää, ettei tästä hyvää seuraa...

Vaan kuinka on käynyt? Saara on nyt edennyt kahdeksan parhaan joukkoon. Saanut kerta toisensa jälkeen ylistäviä kommentteja tuomaristolta ja pikkuhiljaa brititkin näyttävät lämmenneen ulkosaarelaiselle. Aluksi Saaran ulkomaalaisuus kuulosti olevan kivi joka hiersi, mutta viikkojen edetessä Saaran loistavat esiintymiset ovat sulattaneet brittien aavistuksen verran jäisiä sydämiä.

Näin on käynyt myös Suomessa. Epäilijät ja irvailijat ovat hiljalleen vaienneet. Tilalle on tullut Hyvä Saara! Hyvä Suomi! Hyvä Me!

Menestys ei ole pelkästään yksilön, se sosialisoidaan helposti.


Saaran viime lauantain versio Lady Gagan Bad Romance kappaleesta menee kirkkaasti ykköseksi ohi alkuperäisen version. Malttakaa katsoa video loppuun. Siellä ovat ne tuomarien sanat Saaralle.

Kävi Saaralla tässä kisassa kuinka tahansa, sillä ei ole tälle huippuosaajalle enää merkitystä. Hän on nyt koputtanut ovea, joka on avattu hänelle apposen auki.

Onnea Saara! Onnea kaikki omalla työllään, kyvyillään ja taidoillaan menestyneet!

Menestystarinoita on paljon. Olisin voinut valita monen joukosta. Saaran nostin tähän ajankohtaisena esimerkkinä.

Mukavaa päivän jatkoa kaikki te siellä <3
Sii juu!
8 kommenttia

 1. En ole seurannut ohjelmaa, koska en pysty katsomaan sellaisia formaatteja, joissa ihmisiä "pudotetaan". Se on aina jotenkin niin kurjaa, enkä vaan meinaa osata suhtautua siihen niin, että kilpailu on kilpailua, jossa vain parhaat pärjäävät.
  Mutta sen sijaan olen lähinnä lehdistä ilolla seurannut sitä, kuinka Saara kerta toisensa jälkeen laulaa itsensä ihmisten sydämiin ja sitäkautta jatkoon. Ihan mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä pudotusohjelmat ovat jännittäviä monella tapaa. Luulen (ainakin toivon) että kilpailijat olisivat sisäistäneet alusta asti sen mahdollisuuden että pois lähteminen ennen kisan loppua on mahdollinen. Ymmärrän että siltikin se varmasti ottaa koville. Myös katsojalle, varsinkin jos oma suosikki on kysymyksessä.

   Oma pointtini tässä jutussa ei ollut itse kilpailut, vaan se miten me kohtelemme heitä jotka kilpailevat omilla taidollaan, lajista riippumatta. Miten yhden ihmisen onnistuminen koetaan kollektiivisesti koko kansan omaksi, mutta jos tuleekin epäonnistuminen tukijoiden joukko on usein kovin pieni. Ja kuinka paljon meillä on epäilijöitä. Niitä jotka koittavat vesittää toisen onnistumisen merkityksen.
   Nostin esiin Saara Aallon, koska hän on tuorein esimerkki siitä miten selkään puukottajista on tullut olalle taputtelijoita. En tarkoita ettei mieltään saisi muuttaa. Enemmänkin sitä miksi olemme niin epäystävällisiä ja kovia heille jotka yrittävät...

   Kiitos Annukka ja hyvää yötä <3   Poista
 2. Minä olen kyllä jännityksellä seurannut, höh ainoana kylläkin meidän perheessä, tuota x-factoria ja elänyt tunteella mukana. Täytyy myöntää, etten mikään Saara fani ole ollut, mutta ihaillut olen hänen ääntään. Mahtavasti on viikko viikolta noussut kärikahinoihin. Mutta ikävä myöntää, että suomalaiset ovat tässä mollaamisessa kyllä aina kärkisijoilla. Miksiköhän? Se katelliisuus ja ilkeä panettelu on kyllä ikävä suomalainen piirre. Vaikka toinen kuinka menestyisi, niin aina pitää kaivaa jotain, ettei se siellä kuitenkaan kauaa pinnalla pysy! Mutta minä ainakin ihailen Saaraa ja huikeita esityksiä ja todella toivon, että voittaisi koko kisan!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mollaaminen on niin käsittämätöntä! Miksi ei saa yrittää, miksi ei voi osallistua kilpailuihin ja muihin omia taitoja mittaaviin tapahtumiin ilman että yritys valmiiksi naulitaan epäonnistuvaksi? Miksi vähätellään yrittäjää ja uskotaan flopin tulevan. Kun sitten (kuitenkin) onnistuu, vielä silloinkin ikävät kielet kalkattavat. Paitsi sitten se oikea menestys, se omitaan koko kansalle.

   Usein suuressa maailmassa tapahtunut onnistuminen merkitsee jotain meille suomalaisille. Vasta silloin äänet muuttuvat hyväksyvimmiksi. Totta on, että maailmalla mittakaavat ovat moninkertaiset Suomeen verrattuna niin massassa kuin laadussa. Siellä on todella osattava, pärjätäkseen monen muun taitavan rinnalla.
   Kun siellä menestyy ottaa kansa osansa menestyksestä: Hyvä Me! Hassua.

   Saara on taitava ja osaava. Pidän peukkua hänelle. Mutta kuten kirjoitin, uskon että X Factor UK on käännekohta hänen urallaan. Nyt hänellä on mahdollisuus luoda kontakteja uran eteenpäin viemiselle.

   Mukavia marraskuun päiviä ja kiitos M kommentistasi <3

   Poista
 3. Hauskaa, jotenkin heti tajusin tekstisi alkumetreillä, että kirjoitat juuri Saarasta. Kirjoitit täyttä asiaa. Ei ole minulta pois jos joku toinen pärjää, päin vastoin, olen hänen puolesta todella iloinen ja ylpeä. Vaan niin helposti (ja helppoa) sitä on toista "mollata", liekö kateutta =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katinka <3 luit niinkuin tarkoitin: Toisen menestys ei ole koskaan itseltä pois. Päinvastoin toisen menestys parhaimmillaan toimii innostajana, motivaationa ja kannustimena omien tavottaiden saavuttamisessa. Tuntuu hyvälle nähdä kuinka iloiseksi onnistuja tulee. Sitä ilon tunnetta on mukava myötäelää.

   Kateus on mielen syöpäläinen. Sellainen kateus, joka saa puhumaan toisesta pahaa, vähättelemään toista ja hänen saavutuksiaan, myrkyttää kaikkein eniten kateutta potevaa. Jos aina ajattelee, miksi tuo kun en minäkään ennemmin kuin tuokin, no kyllä sitten minäkin, jää polkemaan omaan happamaan liemeensä. Onnistuja on onnistuja, sanomme me mitä vain. Hän tietää sen kaiken työmäärän, joka takana on ja osaa iloita onnistumisestaan. Muiden hapan marmatus ei poista menestystä. Se kirvelköön kateellisen haavoissa pitkään ja hartaasti ;)

   Ihanaa marraskuun jatkoa Katinka-ihana ja kiitos kommentista <3

   Poista
 4. Kaipa se empaattisuus näinkin päin menee. Yhdysvaltalaistutkimuksessa Suomihan sai 63 maan vertailussa kuudenneksi kehnoimmat empatiapisteet. Ei oikein osata asettautua myötätuntoiseen eläytymiseen.
  Mutta Saaralla on loistava itsetunto ja hän on rohkea ja periksiantamaton. Ja tekee kovasti töitä saavuttaakseen sen mistä unelmoi. Ja kun kaiken takana on tuo hänen lahjakkuutensa, niin ei voi muuta kuin toivoa Saaralle kaikkea hyvää uusiin jännittäviin "otteluihin". Mielenkiintoisen aiheen valitsit. Täällä pidetään peukkuja pystyssä Saaralle! Suomalaiset Briteissä ovat todella innostuneita Saarasta, nyt britit kyselevät heiltä Saarasta, kun aikaisemmin ei oikein Suomi herättänyt keskusteluja. Saara on loistava Suomen lähettiläs!
  Mukavaa marraskuuta, Pirjo! Ja "tunnustus" on vielä tekemättä, tulee jossakin vaiheessa :)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, meillä suomalaisilla on paljon myös kyseenalaista menestymistä :/ Mistähän mahtaa juontaa juurensa, ettemme osaa asettua toisen asemaan tai tuntea iloa toisen puolesta? Noin yleensä, en tarkoita yksilöitä.
   Oli miten oli Saaralle toivon kaikkea hyvää ja menestystä urallaan joka varmasti saa tästä kilpailusta uutta nostetta. Mukavaa että Suomi on noussut uudella tavalla brittien tietoisuuteen <3

   Kiitos Tuula samoin sinulle oikein ihanaa marraskuuta <3 Haasteen kanssa ihan kaikessa rauhassa vaan.

   Poista

Mukavaa, että olet löytänyt blogiini. Kiitos jos vielä käytit aikaasi kommentointiin. Eläköön keskustelu!
Seuraamalla Oikeasti aikuista somessa, saat tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa.

Facebook, Google +, Instagram, Pinterest @oikeastiaikuinen