Park Güell ja Sagrada Familiayhden miehen todeksi muuttuneita unelmia


Pääsiäismaanantaina suuntasimme aikaisen aamiaisen jälkeen yhteen Barcelonan tunnetuimmista nähtävyyksistä Parc Güellin. Puisto on aikanaan 1900-luvun alussa syntynyt kahden miehen yhteistyön tuloksena. Eusebi Güell, katalonialainen liikemies, tilasi vuonna 1886 oman kotitalonsa suunnittelun arkkitehti Antoni Gaudilta ja sen jälkeen miehet tekivät vuosia yhteistyötä. 

Suurin yhteistyön tulos on Güellin puisto Muntanya Peladalla, joka nimestään huolimatta on enemmän kukkula kuin vuori. Puistoon on kavuttava jyrkkiä katuja. Jos noudattaa suuntaviittoja, voi loppumatkan puistoon huilata rullaportaissa. 

Gaudi halusi kunnioittaa kukkulan maastoa ja kasvillisuutta. Puistosta rakentui hyvin maastoon sulautuva kokonaisuus. Puiston keskiössä on alunperin suuremmaksi asuinalueeksi suunniteltu kokonaisuus, johon lopulta rakennettiin vain kaksi taloa. Rakennusten lisäksi huomion vie upea näköalatasanne mosaiikki koristelluin, kiemurtelevin penkein. 

Tasanne suunniteltiin tulevan asuinalueen toripaikaksi, mutta koskaan se ei saavuttanut suositun kauppapaikan asemaa. Tasannetta tukevat jykevät ja korkeat pilarit, joiden välissä on mahdollista kävellä.

Puistossa käyntiin kannattaa varata aikaa. Puistoalue on suuri. Kävelyteitä pitkin on mahdollista kiivetä kukkulan huipulle asti. Kaikkialla kasvaa runsaana palmuja ja etelän kasveja. Pirtsakat papukaijat pitävät virkeää säkätystään palmupuissa. 

Suurin osa puistosta on vapaasti käytettävissä. Vain talojen ja näköalatasanteen alue (kartassa keltainen alue) on maksullinen. Sinne päästetään tietty määrä ihmisiä kerralla. Esimerkkinä kerrottakoon, että olimme ostamassa lippuja ennen klo 11 ja saimme liput klo 16 sisäänpääsyyn. 


Kiertelimme käytäviä ja ihastelimme puiston suuruutta ja kauneutta. Ja koska aikaa oli sisäänpääsyyn suuntasimme Gaudin toisen suuren työn luo.

Barcelonan maamerkki on korkeuksiin kohoava Sagrada Familia. Kirkko, jonka suunnittelu ja rakennustyöt ovat alkaneet 1880-luvun alussa ja jatkuvat edelleen. 

Kirkko oli Antoni Gaudin elämäntyön päätepiste. Hän työskenteli elämänsä 40 viimeistä vuotta kirkon parissa ja joutui raitiovaunun töytäisemäksi kiiruhtaessaan työmaalle. Hän kuoli sairaalassa muutamaa päivää myöhemmin. Gaudi on haudattu kirkon kryptaan. 

Kirkko suuressaan, korkeudessaan (170 metriä) ja rakennushistorialtaan on huikea. Metron uloskäynnin kohdalta kohoava tornien kokonaisuus saa niskat melkein nyrjähtämään. Läheisestä kauniista puistosta voi ihastella kirkkoa koko komeudessaan.


Palataan vielä hetkeksi takaisin Parc Güellin. Nyt vuorossa puiston rakennukset. Kuin satujen piparkakkutaloja.
Katsokaa tuota moaiikkien määrää. Kymmeniä metrejä pitkän penkin reunus on käsin tehtyä mosaikkipintaa, samoin kuin puiston muukin koristelu.


Puisto on hieno kokemus. Käyntiä paikan päällä suosittelen lämpimästi.
Matkoilla ei voi hukata hetkeäkään. Vielä päivän tummuttua illaksi teimme kävelyn Barcelonan vanhaan satamaan Port Vellin. Kaupungin valojen heijastukset merenpintaan ja lukuisat purjeveneet ovat kaunista katseltavaa. Valaistut rantakadut ja korkeuksissa suuntaa näyttävä Kolumbus.
 

Tämäkin oli hyvä päivä.
Eikä unta tarvinnut odottaa :)

// Barcelona´s most popular attractions Park Güell and Sagrada Familia.

Oikein mukavaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa kaikille teille siellä.

14 kommenttia

 1. Niin ihania ja upeita paikkoja, tosin Sagrada on mielestäni jopa hieman pelottava. Kivaa sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kauniin erikoista, todellakin.
   Ja kirkon seinämistä on helppo hahmottaa jopa ihmiskasvot. Vasta kotona kuvia läpikäydessäni huomasin tuon varjopuolella olleen sivun vääristyneet kasvot. Kieltämättä vähän hyytävää, huuu!

   Kiitos Tiia, samoin sinulle hyvää sunnuntaina <3

   Poista
 2. Ihania, tuttuja ja rakkaita paikkoja ♥ kiva kun jaoit <3 !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä <3 Ymmärrän tunteesi.
   Lämpimiä muistoja kivoista paikoista on mukava jakaa. Ja kiva että muutkin Barcelonassa käyneet tuntevat samoin. Oi, kyllä se on ihana kaupunki <3 <3 Maailmassa on varmasti monta sydäntä, jotka kilvan sykkivät tuolle kaupungille.

   Poista
 3. Mielettömän upeita kuvia! Tuo puisto vaikuttaa ihan lumoavalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanat Pepsi+Max <3 Käymisen arvoinen ehdottomasti. Ja kannattaa varata aikaa, että saa siitä kaikessa rauhassa nauttia :)

   Poista
 4. Ihania kuvia! Tuonne minäkin halajan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Outi <3 Ihana kohde. Toivottavasti pääset sinne :)

   Poista
 5. Todella hienoja kuvia olet ottanut!
  Barcelona on hurmaava kaupunki, saapa nähdä tuleeko sinne vielä palattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minni <3
   Kyllä, olen niin samaa mieltä: ihana kaupunki! Niin paljon nähtävää, että ihan hyvin voisi sinne joskus palata. Melkein omalla kohdallani toivon sitä :)

   Poista
 6. Gaudin rakennukset ovat upeita. Me olimme kerran yhden hänen suunnittelemansa talon katolla konsertissa.

  Asuimme aivan Sagrada Familian vieressä kerrostaloasunnon yläkerroksessa kaikkina kolmena Barcelonan lomakesänämme. Katselimme aamiaisella, miten työmiehet jatkoivat telineillä loputonta rakentamista. Kiipesimme myös ihan ylös asti. Siellä on mukavia pikku parvekkeita kauniine kyyhkyskuvioineen.

  Voi miten nämä sinun kuavsi herättävät ikävän Barcelonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä Marjatta. Talot ovat niin mielikuvituksellisia, että oikein ihmettelee niiden olemassaoloa. Oli Gaudin onni, että hän tapasi varakkaan Güllin. Ilman tätä ystävyyttä taloja ehkä ei olisikaan.

   Huokailen ihastuksisani kuvitellessani Barcelonan asuntoanne. Ihanaa aloittaa päivänsä tuollaisessa ympäristössä <3

   Poista
 7. =) Me saavuimme äsken viivästyneeltä häämatkaltamme Barcelonasta. =) Minusta ei ole onneksi yhtään kuvaa mutta itse otin n 100 kuvaa viikon reissultamme... =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnittelut häämatkanjohdosta <3 Meillä miehen kanssa yhteenlaskettu kuva määrä nousee yli 2500 kuvaan. Oltiin viiden päivän reissulla. Kyllä Barcelona on jokaisen kuvansa ansainnut :)

   Poista

Mukavaa, että olet löytänyt blogiini. Kiitos jos vielä käytit aikaasi kommentointiin. Eläköön keskustelu!
Seuraamalla Oikeasti aikuista somessa, saat tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa.

Facebook, Google +, Instagram, Pinterest @oikeastiaikuinen