Teepäiväteetä ja sympatiaa

Tämän kansallisen teepäivän inspiroimana muutama sana teestä ja sen valmistamisesta.

Heti alkuun tunnustan, että olen sekakäyttäjä. Kaukana prosta. Kahvi ja tee kuuluvat molemmat lämpimien juomien valikoimaani. Kahvi on energisoiva. Kofeiini piristää, saa kielen kannat liikkeelle. Kahvi on seurajuoma vaikka yksinkin sitä toki nautiskellaan. Mutta eikö vaan olekin niin, että näiden kahden - kahvi ja tee - välinen mielikuva on juuri seurallisuudessa.
Kahvi on kimppajuoma, teetä nautitaan kaikessa rauhassa oman itsensä kanssa. 

Teen nauttimiseen liittyy mielikuvia rauhallisuudesta, rauhoittumisesta, ajatuksista, seesteisyydestä, mietiskelystä samalla kun katse seuraa kuumasta teekupista nousevia höyrykiehkuroita. Hämäryys, kynttilän valo, lämpöiset sukat jalassa.  Ehkäpä kaunista musiikkia taustalla. Hetkiä itselle, itsensä kanssa.

Hyvän teen valmistamiseen ja nauttimiseen kannattaa satsata. Tässä minun vinkit.

Puhdas raikas vesi on kaiken perusta. Kiehauta se kunnolla. Että oikein porisee tovin.
Mittaa teekannuun yksi teelusikallinen kuppia kohti (=n. 2dl) plus yksi tai kaksi ylimääräistä mittaa, jos kuppisi koko lähentelee pottaa. Niinkuin mulla teekupivat yleensä ovat :D
Kaada kiehuva vesi teelehtien päälle ja sulje kannun kansi.
Tee saa hautua 3-4 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan.

Teen hautuessa pue päällä mukavat vaatteet, jalkaan lämpöiset sukat. Sytytä kynttilä(t) ja laita puhelin äänettömälle. 

Kun tee on hautunut, poista teelehdet pannusta. Liian pitkään hautunut tee muuttuu kitkeräksi ja siitä on tunnelma kaukana silloin.
Kätevintä on jos teekannussasi on sisäinen sihti mutta ilmankin pärjää. Teen voi kaataa mukiin sihdin läpi. On suositeltavaa että samalla kaadat lopun teen samoin lävikön läpi toiseen astiaan. Ihan kuinka parasta on, kunhan teelehdet eivät jää likoamaan veteen. Erityisesti jos on tarkoitus santsata.

Yksittäisen teekuppinautinnon saa toki liottamalla teetä suoraan mukiin sihdin tai muun apuvälineen kanssa. Samat haudutussäännöt pätevät tässäkin.

Teen voi valmistaa myös pressopannussa samalla mittasuhteella kuin tuossa edellä kerroin. Pressopannu on hyvä lämmittää kuumalla vedellä ennen teelehtien ja keitetyn veden lisäämistä. Lämmitysvesi kaadetaan pois, teelehdet ja kiehunut vesi lisätään. Hellä sekoitus ja mäntä ylhäällä kansi kiinni. Teen annetaan hautua tarvittava aika, jonka jälkeen mäntä painetaan rauhallisesti alas. Tee on nyt valmista nautittavaksi.
Myös pressopannusta valmis tee kannattaa siirtää toiseen kannuun, koska kuumassa vedessä teenlehdet jatkavat hautumista ja pian tee on kitkerää. Hyh, hyh!

Näin. Alkoiko teehammasta kolottaa? :)
Onko tee sinun juoma? 
Mitä mielikuvia teen nauttimiseen sinun mielestä liittyy?

Mitä kofeiinipitoisuuskiin tulee, on mielikuva teen kofeiinittomuudesta useimmiten katteeton. Paljon on kiinni teelaaduista ja niiden käsittelystä. Lähtökohtaisesti vihreä ja valkoinen tee sisältävät eniten kofeiinia. Tiesitkö tämän? 
Kofeiinin lopullinen poistaminen teestä tapahtuisi hauduttamalla, mutta sen pitäisi olla niin pitkä, että samalla useimmista teelaaduista tulee kitkeriä.
Tämä on hyvä muistaa, jos aikoo juoda teetä illalla ennen nukkumaan menoa. Saattaapi kupposesta saada väärään kohtaa uutta virtaa. Minä tiedän, olen kompastunut tähän.

Nautinnollista teepäivää ja hyvää viikonlopun jatkoa kaikki te siellä. Sii ju!

6 kommenttia

 1. Olipa hyvät ja selkeät teenjuonnin ohjeet! Kiva postaus. Täällä on myös toinen sekakäyttäjä - sekä kahvi että tee maistuvat. Ihanat on sinulla rituaalit teenjuontiin. Ja kuvatkin täydentävät hienoa teehetkeä!
  Nautinnolisia teehetkiä! Hyvää teepäivää! Ja hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula että maistui <3
   Rituaalit tosiaan. Ne kuuluvat teen juontiin ja teestä nauttimiseen. Ainakin minulla.

   Hyvää viikonloppua Tuula teen (tai kahvin) seurassa <3

   Poista
 2. Minulle teenjuonti on kohtuullisen vieras asia.
  Liitän siihen juuri noita elementtejä jotka kuvaat Pirjo.
  Olen saanut elämässäni muutaman ihanan teehetken ja kerran päässyt tee iltaan, jossa asiantuntijan opastuksella maisteltiin eri tee laatuja. T. Aulikki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3
   Tee ja hyvä tunnelma kuuluvat yhteen.
   Mukavia tuollaiset maistajaiset. Opastettuna saa paljon uutta tietoa.

   Poista
 3. Hyvin kuvailit teen juontiin liittyvät mielikuvat villasukkineen päivineen :). Ja justiin sen, että jos juodaan kimpassa, juodaan kahvia, mutta omassa rauhassa teetä.

  Mulle ei kahvilla ole piristävää vaikutusta. Tai voi johtua siitä, että juon sitä vaan vähän. Ja teen juontikin on enempi sellasta kausittaista. Välillä tekee mieli ja välillä tympii niin, ettei vois vähempää kiinnostaa :). Kaikkein eniten juon ihan vaan vettä. Siihen mulla on jonkun sortin riippuvuus, joka ei onneksi ole huono asia :)

  Leppoisaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)
   Kahvia tai teetä mun ei kannata juoda ilta kuuden jälkeen. Muuten menee valvomiseksi.
   Veden juonti on suositeltavaa. Mulla on tuossa vielä opeteltavaa.

   Kiitos Annukka<3 Hyvää viikonlopun jatkoa!

   Poista

Mukavaa, että olet löytänyt blogiini. Kiitos jos vielä käytit aikaasi kommentointiin. Eläköön keskustelu!
Seuraamalla Oikeasti aikuista somessa, saat tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa.

Facebook, Google +, Instagram, Pinterest @oikeastiaikuinen