Pahoinpitelyn pitkä varjo-silmäleikkaukseen


Kauan sitten, kymmeniä vuosia taaksepäin, jouduin väkivallan uhriksi. Hakatuksi, riepoteltavaksi.
Nyrkin iskut kohdistuivat päähän, joka puolelle vartaloa. Iskuja, potkuja, teräaseen heilahduksia. Hakkaajia oli yksi, mutta hänellä käsiä ja jalkoja paljon enemmän kuin kenelläkään tuntemallani.
Fyysiset vammat paranivat aikanaan mutta menetin perusturvani. En pystynyt syömään, en nukkumaan. Kun suljin silmäni näin kaiken kuin filmiltä uudestaan. Kuljin pitkään selkä seinää vasten, säikkyen jopa omaa varjoani. Hoidin vain kaiken pakollisen, muuten en missään liikkunut.
Apuna eheytymisessä oli osaavia ammattilaisia (siihen aikaan harvinaista, rikoksen uhrit jäivät yleensä omilleen) ja muutama ystäväni. Kun tein poliisilaitoksella rikosilmoituksen päällekarkauksesta, antoi ilmoitukseni vastaanottanut poliisi minulle pienen lappusen jossa oli puhelinnumero. Sitä kautta tavoitin auttajat. Vieläkin muistan lämmöllä tuota poliisimiestä, kaikkia auttajia ja ystäviäni.


Elämä on ennen ja jälkeen. Usko turvaan ja oikeudenmukaisuuteen sai kovan kolauksen. Kumpaakaan en ole täysin saanut takaisin. Konkreettista turvaa hain itsepuolustuskurssista. Ajattelin, ettei koskaan enää vastaavaa. Kurssin vetäjä puhui päällekarkaajista roskaläjinä. Sillä luotiin osallistujiin oikeaa spirittiä, asennoitumista väkivallan tekoa yrittävää kohtaan. Minua se auttoi. Pahoinpitelijäni on Se roskaläjä. Tämä läjä sai kaksi vuotta ehdonalaista teostaan. Kulkee jossakin edelleen ”mallikansalaisena”. Pikku tahra rikosrekisterissään, jos sitä siellä enää edes mainitaan. Aikaa on kulunut, mitä sitä vanhoja menneitä liian pitkään muistelemaan… Sellainen on laki rikoksen tekijälle.

Uhri kärsii lopun elämäänsä, tavalla tai toisella. Pysyviä vammoja ruumiissaan ja mielessään. Niitä ei kukaan tule poistamaan ”sopivan” ajan kuluttua. Vammojen kanssa on elettävä loppuelämä. On yritettävä selvitä. Jokaisesta päivästä.


Jokainen pahoinpitelyn vuosipäivä on raskas. Palaan menneeseen vaikka – uskokaa - en millään haluaisi.
Uuden muistutuksen tapahtuneesta sain tällä viikolla. Olen jo jonkin aikaa kärsinyt vasemman silmän heikkenevästä näöstä. Käytännössä en näe sillä enää ollenkaan. Silmäklinikalla todettiin leikkaustarve. Silmän sisään joudutaan laittamaan tukirakenteita ja silmän linssi vaihtamaan keinolinssiin. En enää koskaan näe lähelle muuta kuin vahvoilla silmälaseilla. Olen silmäpuoli vaikka yleinen näkökyky nykyisestä paranee.


Vamman syy lienee pahoinpitely. Se on saanut alkunsa silloin kauan sitten ja kehittynyt vähitellen. Väkivallan arvet näkyvät silmän seinämässä. Muuta selittävää tekijää lääkärit eivät osaa sanoa.


Pahoinpitelijäni sai tuomion teostaan ja vain niistä vammoista jotka silloin olivat näkyviä. Teostaan, jonka seurauksia kannan mukanani ja joista kärsin ikuisesti. Kuinka paljon pahoinpideltyjä onkaan, joiden kaikki vammat eivät ole heti näkyvissä, havaittavissa ja joita ei oteta huomioon rangaistusta määrättäessä? Vaivoja jotka jäävät kuitenkin uhrin kärsittäväksi.


.............

Pääkaupunkiseudulla on kesän ja syksyn aikana liikkunut nuorisojoukko, jonka hupia on ollut sivullisten pahoinpitely ja ryöstely. Ketä ne tuollaiset ovat? Eläimiä? Ei, ei - eläimetkään eivät hyökkää huvin vuoksi.
Uutisia kuullessani kaikki myötätuntoni on uhreille. Mikä kaikki heidän elämässään muuttuu? Kuinka selviävät elämässään eteenpäin? Toivottavasti saavat kaiken tarvitsemansa avun ja tuen. Jokainen rikos koskettaa uhrin / uhrien lisäksi lukuisia muita. Ihmisiä uhrien lähellä. Ei heidänkään elämä ole enää entisellään.
 

Lopuksi:
! HAISTAKAA PASKA !
kaikki te, jotka olette sitä mieltä että rikoksen tekijöitä tulisi ymmärtää. Se on kuvottavaa henkistä väkivaltaa, mitä uhrille voi kaiken hänen jo kokemansa jälkeen sanoa. Pahuutta ei pidä ymmärtää. Pahuutta ei saa tehdä ymmärtämisellä oikeutetuksi.


Ymmärtäminen auttaa vain harvoja väkivallan tekijöitä. Muuta kuin oikeuttamalla heille itselleen tekonsa. Kun on ollut vähän vaikeaa, on lupa tehdä pahaa toisille…. Eihän se niin saa mennä. Ei saa!
 

On tuomittava, jumalauta, isoon ääneen ihmisten pelottelu, uhkailu, alistaminen, pahoinpitely, tappaminen. Sen tämä yhteiskunta on velkaa kaikille rikoksen uhreille.

10 kommenttia

 1. Onpa sinulla kamala kokemus! Toivottavasti tuo tulossa oleva toimenpide auttaa silmääsi vaikka ennalleen ei korjaisikaan.

  Rikoksen tekijöillä, vangeilla, on aivan liian hyvät olot verrattuna moniin vanhuksiin, joille ei tarjota päivittäistä eikä edes viikoittaista ulkoilua. Muista etuuksista puhumattakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi jotain voidaan tehdä silmäni hyväksi.
   Olen kanssasi niin samaa mieltä vankien hyysäämisestä.

   Poista
 2. Kamala kokemus! Ei voi muuta sanoa.

  VastaaPoista
 3. Ihan kamalaa, ihan hirveetä. En osaa muuta sanoa kuin, että olen niin pahoillani, että olet joutunut kokemaan jotain niin järkyttävää ja kamalaa. Kaiken lisäksi joudut kohtaamaan ikävän muiston edelleen. Paljon halauksia Pirjo sinulle <3

  Minkäänlaista ymmärrystä ei täältäkään likene sellaisille rikollisille ku**päille,jotka tällaista pahaa toisille aiheuttavat!

  terveisin Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna myötätunnostasi <3
   Silmäasia on nostattanut kaiken pintaan. Alavireinen olo. Ehkä se tästä helpottaa sitten kun leikkaus on, toivottavasti, onnelllisesti ohi.

   Poista
 4. Voi ei. =( Tiedän tunteen... Been there... Ei tuollainen koskaan mielestä unohdu...

  *halit* <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Ei unohdu ja välillä aktivoituu hyvinkin voimallisesti mielessä. Tämä syksy on ollut tosi raskas. Olen käynyt mennyttä läpi, muistanut jokaisen lyönnin, muistanut sen hädän ja uskon, että kuolen siihen. Pahoinpitelijän ilkkuvan katseen oikeudenkäynnissä, kun vankeutta ei tullutkaan (se oli etukäteen arvellen mahdollista). Teräase ei uponnut riittävän syvälle. Laissa lienee senttimäärä puukoniskuille, joka määrittää kuinka vakavaksi teko tuomitaan...

   Poista
 5. Voi kauhistus! Jo se, että jouduit tilanteeseen, olisi pitänyt tuomita tekijän tiilenpäitä lukemaan!!!!! :(
  Mutta olen itsekin huomanut millainen maamme on oikeuslaitoksena.
  Toivottavasti hänellä on ikuinen lähestymiskielto?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikollisilla on kaikki maailman oikeudet. Uhreilla vain velvollisuuksia: Selvitä elämässä eteenpäin niinkuin parhaaksi näkee ja pystyy.

   Poista

Mukavaa, että olet löytänyt blogiini. Kiitos jos vielä käytit aikaasi kommentointiin. Eläköön keskustelu!
Seuraamalla Oikeasti aikuista somessa, saat tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa.

Facebook, Google +, Instagram, Pinterest @oikeastiaikuinen