Aika Töölössä
ajatuksia herättävä keikkaOnneksi se on ohi. Leikkaus jota jännitin. Leikkaus jota te ihanat siellä myötäelitte. Tsemppasitte ja kannustitte täällä blogissa ja Instagramissa. En osaa mitenkään oikeilla sanoilla kiittää ja kertoa kuinka paljon tsemppinne merkitsee. Ihan vesi kihoaa silmiin hyvästä mielestä, jota nostatitte. Tunteen, etten ollut yksin.

Oli himppusesta kiinni, ettei leikkaustani jouduttu siirtämään. Leikkaustani edeltävänä päivänä Töölön sairaalassa jouduttiin sulkemaan juuri se vuodeosasto, jonne alunperin minun ja monen muun piti mennä. Huh ja hienoa, että asia järjestyi niin että pääsin leikkaukseen silloin kun piti.

Odottaminen on pahinta. Puen sairaalavaatteet päälleni, pakkaan omani pussiin. Toivon omien vaatteideni kanssa pikaista näkemistä. Istun ja odotan. Katselen sairaalan vihreitä seiniä. Kuuntelen sairaalan ääniä. Saman huoneen muiden potilaiden monitorien surinaa ja piippauksia. Nukkuvat vielä muut. On aikainen aamu.

Leikkaava lääkäri käy moikkaamassa. Tykkään hänestä kovasti. Asiallinen, rauhallinen ja selkosanainen. Piirtää kantapäähän leikkauksen koordinaatit. Pian tuodaan tuleva kenkäni, jota käytän seuraavat kaksi kuukautta. Se jalassa kuulemma sitten herään leikkauksen jälkeen.

Onnekseni olen leikkauslistalla ensimmäisenä. Ennen aamuyhdeksää jo unten mailla. Ennen sitä olen tavannut leikkaussalin väen, heidät jotka pitävät minusta huolta koko leikkauksen ajan. Ystävällisiä ja rauhallisia kaikki. Tietävät mitä tekevät. Anestesialääkäri juttelee hetken mukavia, kertoo mitä tekee.
Seuraavan kerran olenkin heräämössä, hoitaja sen kertoo. Leikkaus on ohi. Kello vähän vaille 12.
Tästä eteenpäin toipumista. Mahdollisesti kotiin jo samana iltana. Paitsi että heittäydyn sen verran pahoinvoivaksi, että yön yli on oltava. Vointi on tosi raato, joten en laita vastaan.

Seuraavana aamuna olo on jo parempi. Kuulen, vaikka en haluaisi, lääkärin kiertoa. Meitä on kuusi samassa huoneessa. Verhot antavat näkösuojan, mutta äänet kuuluvat. Kuulen tarinoita jotka saavat kyyneleet silmiin. Vanhus, jota toistuvasti on pahoinpidelty. Edellisen jäljiltä vielä käsi kipsissä, nyt lonkka murtuneena. Eräs huonetovereistani on ison vaikean leikkauksen edessä. Siitä selviytyminen ei ole varmaa. Ennen leikkaukseen lähtöä hän puhuu puhelun puolisonsa kanssa. Jättää varmuudeksi hyvästit rakkaalleen. Monisairas vanhus on kaatuessaan murtanut lonkkansa. Hänelle kerrotaan, että kaikki tehdään hänen hyväkseen. Lonkka leikataan. Mutta jos leikkauksessa tai sen jälkeen syntyy vakavia komplikaatioita, ei häntä elvytetä. Vanhus antaa suostumuksensa.

Näitä kuullessani olen entistä tietoisempi terveyden ja hyvän kunnon merkityksestä. Kaikki mitä ihminen itselleen voi tehdä kannattaa tehdä. Pitää itsensä kunnossa. Pitää itsestään hyvää huolta. Terveys on kullan arvoinen.

Tätä kirjoittaessani istun kotisohvalla. Tänään lauantaina on ensimmäisen kerran oman itseni tuntuinen olo. Aamukahvi maistui loistavalta. Pieni nälkä jo kurnii. En ole keskiviikko illan jälkeen syönyt vielä mitään. Mutta tänään sitä kaalilaatikkoa. Mies lupasi tehdä. Omat voimani ovat vähän vielä hakusessa. Ja kyynärsauvoilla kävely kotona kahden kissan pyöriessä ihmetellen mukana on aika haastavaa. Mutta näin on hyvä. Kotona on hyvä olla.

Kehuin jo kertaalleen Instassa ja Facebookissa, mutta vielä uudestaan: Kyllä Töölössä on osaava, ammattitaitoinen henkilökunta ihmisiä hoitamassa ja auttamassa. Kaikkialla ja kaikkien kanssa tuli tunne että hommat osataan. Käytös asiallista, sopivan rentoakin.
Arvostan julkista terveydenhuoltoa korkealle. Toivon ettei meidän oikeistolaishallitus päätöksillään rapauta sitä. Jokaisella tulee olla oikeus hyvään hoitoon. Maksukyvystään riippumatta.

Oikein ihanaa viikonlopun jatkoa kaikki te siellä. Kaunis aurinkoinen sää tuolla ulkona. Menen tästä hetkeksi parvekkeelle siitä nauttimaan.
Voikaa kaikki hyvin <3
Sii juu!


16 kommenttia

 1. Hienoa kuulla, että kaikki on hyvin!
  Tosi surullisia kohtaloita sairaalassa tapaa ja kuten sanoit puejita ei voi olla kuulematta, vaikka tahtoisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana sinä <3
   On niin huojentunut olo.
   Voi niin surullisia ihmiskohtaloita. Kyllä oma vaiva tuntui häppöseltä, vaikka merkityksellinen minulle. Mutta ne muiden asiat...
   Toipuminen vie aikaa, mutta sillä tiellä nyt ollaan.

   Aurinkoista lokakuuta Hannele!

   Poista
 2. Nyt leikkaus on ohi ja pikaista paranemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi jee, voi jee että ollaan nyt tässä :)

   Kiitos paljon. Mukavaa lokakuun alkua Marketta!

   Poista
 3. Tsemppiä toipumiselle! Hienosti kirjoitit, me suomalaiset olemme vielä onnekkaita, meistä huolehditaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirjo-ihana, kiitos paljon <3
   Kyllä olemme niin onnekkaita. Yhtä arvokkaita julkisessa terveydenhuollossa. Eläköön hyvä hoito!

   Ihania lokakuun päiviä Pirjo!

   Poista
 4. Ihanaa, kaikki meni hyvin! Onpas aikamoinen kenkä, vähän toista kuin sun omat ihanuudet. Etköhän nyt ole jo voitonpuolella, siis että nyt vaan hissukseen olelet ettei tuu mitään liikarasituksia tms. Jezz, tanssikengät kiillotukseen;)
  Edellisessa postissa oli mahtavat kuvat erilaisine tunnelmineen. Tattis niistä taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina <3 Kaikki meni niin hienosti kuin vain voi. Lääkärit, hoitajat, kaikki kertakaikkisen upeita.
   Jumppailu on ohjeiden mukaan aloitettu. Vähän kerrassaan sitä lisätään. Kevyt ole mielessä vaikka jalassa tollanen kunnon mötikkä. Ei onneksi paljon paina. Tanssimaan ei just tee mieli ;) mutta sitä kohti.

   Kiitos itsellesi kuvien puolesta. Syyskuu oli niin kaunis <3

   Mukavaa lokakuuta Kristiina!

   Poista
 5. Hienoa, että leikkaus meni hyvin! Nyt on aika toipumisen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin iloinen - ihan kaikesta. Näkisitpä hymyni, se on korvasta korvaan. Yötä päivää :)
   Kiitos Minna kaikista ihanista tsempeistäsi.

   Aurinkoa lokakuuhusi!

   Poista
 6. Hyvä juttu, että olet jo kotona toipumassa. Ja kaalilaatikkoakin ehkä maistoit. Ei tarvitse enää leikkausta jännittää, vaan voit suunnata energian tästä eteenpäin pelkästään paranemiseen.
  Voimia ja kaunista lokakuuta Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotona on paras <3
   Kaalilaatikosta tuli sellainen gruusialainen versio. Oli hyvää.
   Kevyt ja huojentunut olo. Kyllä kuule ihana, just noin: suunta eteenpäin ja toipumiseen. Pitkähkö tie mutta hiljaa hyvä tulee.

   Kaunista lokakuuta Leena!

   Poista
 7. Paranemisia. Juu, tuo odottelu on ärsyttävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos satu <3
   Odottelu on kyllä se pahin - huh!

   Oikein mukavaa lokakuun alkua!

   Poista
 8. Tuon sairaalan ilmapiiri kuulostaa ihan sellaiselta, että sinne haluaisin itsekin päästä potilaaksi jos sairastuisin. Tuo on kyllä harmillisen yleistä sairaaloissa, että kuulee kaiken mitä henkilökunta viereisen potilaan kanssa keskustelee.

  Pikaista toipumista ja hyvää oloa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Töölön sairaalaa lämpimästi!
   Toisten asioiden kuuleminen on tosi kiusallista. Tietosuojasta ei tietoakaan.

   Kiitos Kristiina <3 Jumppaan ja teen kaikki mikä edistää toipumista. Haluan kovasti entiselleni :)

   Oikein mukavaa lokakuun alkua Kristiina!

   Poista

Mukavaa, että olet löytänyt blogiini. Kiitos jos vielä käytit aikaasi kommentointiin. Eläköön keskustelu!
Seuraamalla Oikeasti aikuista somessa, saat tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa.

Facebook, Google +, Instagram, Pinterest @oikeastiaikuinen