Itsenäisyyspäivä& muistoja


Kuva Ylen kuvapalveluItsenäisyyspäivää vietän hyvin perinteisesti. Päivä kuluu perusvapaapäivän tapaan. Ulkoilua, hyvää syötävää. Toisinaan ystävien tapaamista. 

Sytytän kynttilät ikkunalle klo 18.00. Sen perinteen olen tuonut mukanani lapsuuden kodistani. Itsenäisyyspäivää suhtauduttiin hartaan kunnioittavasti. Ikkunat pestiin hyvissä ajoin ennen juhlapäivää. Kynttilöitä ei koskaan sytytetty palamaan muuta kuin kirkkaana loistavien ikkunalasien viereen. Hopeiset kynttilänjalat kiillotettiin kimaltelemaan kilvan puhtainen ikkunoiden kanssa. 

Asuimme keskustassa, vanhassa kivitalossa, jonka ikkunalaudat olivat leveät ja korkeat. Istuin usein olohuoneen ikkunalaudalla katselemassa naapuritalojen ikkunoihin syttyviä kynttilöitä. Vähän isompana lähdin ystäväni kanssa iltakävelylle. Kuljimme hiljaista kotikatua katseet ikkunoihin luotuna. Lähes jokaisessa ikkunassa paloivat kynttilät. Usein maassa oli lunta ja sitä sitä satoi hiljalleen lisää. Pakkaslumi narskahteli askelten tahdissa. Oli rauhallista ja kaunista. Tunsin kaunista yhteenkuuluvaisuuden tunnetta kaikkien kynttiöitä ikkunallaan polttavien kanssa. 

Yksi erityinen muisto liittyy itsenäisyyspäivään. Oli Suomen itsenäisyyden 50. juhlapäivä. Illalla Kauppatorin rannassa oli ilotulitus. Tuohon aikaan ilotulitukset olivat erittäin harvinaisia. Kuljettiin koko perhe lumisia katuja Katajanokan sillan kupeeseen. Siitä isän mielestä näki hyvin. Ihmisiä kerääntyi hyvissä ajoin paikalle. Vähitellen näkymät ympärilläni peittyivät lämpimiin takkeihin pukeutuneisiin ihmisiin. Siellä minä, pikkuinen tyttö, kurkottelin kohti taivasta ja odotin ilotulituksen alkua. Silloin katseeni tavoitti tutun näköisen naisen. Tunnistin hänet Kyllitädiksi, tuon ajan lasten suuresti ihailemaksi piirtäjätädiksi. Tv:stä tuttu. Kyllitäti oli pukeutunut lämpimään turkkiin ja turkishattuun. Keskusteli iloisesti saman seurueen muiden aikuisten kanssa. En saanut hänestä katsettani. Aivan kuin Kyllitäti olisi tuntenut katseeni poskellaan, hän kääntyi katsomaan. Katseemme kohtasivat ja Kyllitäti veti kätensä rukkasesta ja vilkutti minulle samalla tavalla kuin hän teki aina lastenohjelman lopuksi. Sormessa hänellä oli sama hopeinen kilisevä sormus kuin mitä tv:ssäkin. 
Poskeni punehtuivat muustakin kuin pakkasesta. Leijuin ilmassa. Kyllitäti oli vilkuttanut minulle. 
Ilotulitus alkoi. Suuria väriroiskeita taivaalla. Niiden valossa näin, että Kyllitädin kauniisti hymyilevät kasvot olivat jo kääntyneet kohti taivasta. 
En tiedä huomasiko meidän perheestä kukaan muu Kyllitätiä. Ainakaan kukaan ei siitä maininnut. En edes minä. Pidin tämän pienen salaisuuden sydämessäni. Siltä sen otan esiin aina näin itsenäisyyspäivänä. Siinä yhdistyvät pienen tytön suuri ilo ja arvokkaan juhlan tunnelma.  
Yhteenkuuluvaisuuden tunne.

Itsenäisyys on vapautta. Vapauteen liittyy aina myös vastuuta. Pidetään huolta toisistamme ja nautitaan juhlapäivästä.
 Hyvää itsenäisyyttä!8 kommenttia

 1. Kiva muisto. Minäkin kuulun sukupolveen, joka oppi kotoaan että ikkunoihin sytytetään kaksi kynttilää tasan klo 18. Ja Kylli-tätiä kävimme siskoni kanssa katsomassa naapurissa Kärkkäisen tytöillä, kun meillä ei vielä ollut omaa televisiota. Muistoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania muistoja <3 Harmi, että tuota kynttilät ikkunoilla perinnettä ei enää paljon näe. Asumme nykyään 2000-luvulla rakennetussa talossa. Näissä uusissa asunnoissa ei ikkunalautoja juurikaan ole. Rakensimme itse olohuoneen ikunoihin pienet ikkunalaudat ihan vaan tämän perinteen jatkamista varten :)

   Poista
 2. Samat kynttiläperinteet! Lapsuudessani naapureita, jotka eivät kynttilöitä sytyttäneet pidettiin epäisänmaallisina. Ja tarkkaan katsottiin kenen ikkunoilla palavat ja kenellä vain suljetut verhot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta. Kynttillöiden polttaminen ikkunoilla oli siihen aikaan hyvin tärkeää. Jos oli kotosalla, eikä ikkunoissa ollut kynttilöitä, tuntui se tosiaan epäisänmaalliselta.

   Poista
 3. Sulla on kyllä niin kauniita kuvia <3

  Hyvää Itsenäisyyspäivää myös sulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kiitos Jonna <3
   Mukavaa itsenäisyyspäivää!

   Poista
 4. Hienoja itsenäisyyspäivän muistoja. Kyllitäti, joka vilkittu sinulle, oli kuin toisesta maailmasta - satumaailmasta - ja kuitenkin totta.

  VastaaPoista
 5. <3 Se on ollut oma pieni satuhetkeni. Taianomainen pienelle tytölle.
  Kohtaaminen joka jäi iäksi mieleeni. Ei arvannut Kyllitäti, luulen niin.

  VastaaPoista

Mukavaa, että olet löytänyt blogiini. Kiitos jos vielä käytit aikaasi kommentointiin. Eläköön keskustelu!
Seuraamalla Oikeasti aikuista somessa, saat tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa.

Facebook, Google +, Instagram, Pinterest @oikeastiaikuinen