Asiaa hajuveden hankinnasta
& hajuvesien taustaa

Harrastan hajuvesiä. Niin voi sanoa. Käytän niitä päivittäin. Kylpisin hajuvesissä, jos niiden litrahinnat eivät hipoisi taivaan tähtiä. Olen intohimoinen tässä asiassa. Tutkin hajuvesiä, tuoksuttelen hajuvesiä, katselen ja ihastelen pulloja, joihin ne on pakattu. Pulloihin on disainattu paljon symboliikkaa, joka viestittää, mistä pullon sisällä on kysymys.

Tiesittekö, että
* hajuveden valmistamiseen tarvitaan tuhansia kiloja eri kukkien ja kasvien terälehtiä. Esim. 3000 kilosta ruusun terälehtiä saadaan noin desilitra uutetta, jota käytetän hajuveden valmistukseen. Uute valmistetaan usein höyrystämällä isossa höyrykattilassa.

 *hajuveden tuoksun ainesosat kerää kokoon parfymööri, jonka koulutus on pitkä, yhteensä sellaiset kahdeksan vuotta. Opinnoista puolet on yliopistiopiskelua pääaineena kemia ja toinen puolikas käytännön työssäopiskelua.

 *parfymööriksi ryhtyvällä tulee olla luontaisesti herkkä ja tarkka haju- ja makuaisti. Hänen tulee elää hyvin kurinalaista elämää: ei tupakkaa, alkoa, voimakkaita makuja. Säännölliset elämäntavat ovat must. Mikään ei saa häiritä hajuaistia.

 *parfymööri työskentelee päivässä vain muutaman tunnin. Pidempään hajuaisti ei toimi yhtäjaksoisen virheettömästi.

 *maailmassa on noin tuhat parfymööriä, joista noin viidelläkymmenellä on arvonimi "nenä". Sen saadakseen on erittäin ansioitunut ja tunnettujen hajuvesimerkkien luottoparfymööri.

 *parfymöörin palkat liikkuvat avaruudessa. Ne ovat yhtä vaiettuja kuin formulakuskien palkat. Työllä siis elää oikein hyvin. Vastapuolena luonnollisesti työn asettamat tiukat puitteet elämän pikku mukavuuksille.

 *hajuveden valmistusprosessi kestää pari vuotta siitä kun parfymööri saa toimeksiannon siihen että hajuvesipullot ovat valmiina valloittamaan maailman.

*hajuveden valmistusprosessi on pitkä ja kallis. Niinpä ei ole ihme, että itse lopputuotekin on litrahinnaltaan jopa tuhansia euroja. Mutta onneksi sitä myydään pikkuruisissa muutaman kymmenen millilitran pulloissa.

Koska hajuvesi on kallis herkku, sen valintaan kannattaa panostaa. Haluathan toki, että muutaman tuhannen euron litrahinnalle löytyy katetta. Sinua miellyttävää tuoksua viimeiseen tippaan.

Kokosin listan asioista, jotka auttavat sopivan hajuveden löytämiseen. Nyt puhun kokemuksen syvällä rintaäänellä. Olkaapa hyvät.

1. Uutta hajuvettä etsiessäsi maltti on valttia. Älä siis hötkyile, jos haluat oikeasti nenääsi pidempäänkin miellyttävän tuoksun. Aloita tutustumiskierros hajuvesiosastolla nuuhkimalla vain pullon suuta. Jos on korkki, se tietty pois. 
Nenäsi kestää sellaiset 3 max. 5 tuoksua, jonka jälkeen nenä on neutraloitava. Sitä varten hyvin varustetuissa hajuvesiosastoissa on lasipurkeissa kahvipapuja. Ota purkki reippaasti käteesi, se on siinä juuri sitä varten, avaa kansi ja nuuhkaise pari kertaa kahvin tuoksua. Noin, olet taas iskussa. Jatka samalla tavalla 3-5 tuoksuttelun satseissa.

2. Kun esikarsinta on tehty, on aika siirtyä tutkimustyön syvällisempään osioon, suihkutteluun. Nyt tarkkana. Jos olet tositarkoituksella liikkeellä, älä lähde ensitöiksesi suihkuttelemaan ihollesi tai vaatteillesi. Ei, ei ja ei! Käytä harjoituspapereita. Sanon niitä tuolla nimellä, koska mitään lopullista ja mahdollisimman oikeaa niillä ei vielä saada aikaiseksi. Mutta ripaus paperille auttaa aistimaan, mikä on juuri sen hajuveden tunnelma. Kutsuuko se sinua vai työntää kauemmaksi. Muista tässäkin vaiheessa moikata kahvipurkkia säännöllisin väliajoin.

3. Harjoituslappujen avulla saat ( jos mahdollista nykyajan runsaudesta ) valittua esim. kahden kolmen kärjen. Joista mahdollisesti yksi on sinun uusi hajuvesikultasi. Sitten edetäänkin jo treffivaiheeseen. Eli otetaan ihokontakti. Parasta on, jos olet valintasi rajannut kahteen, kuhertelet nyt niiden kanssa. Suihkaus ranteen sisäpuolelle, kummallekin tuoksulle oma ranne. Ja nyt tärkeä: Älä ikinä milloinkaan, koskaan hankaa ranteitasi vastakkain. Koska siinä on kaksi eri tuoksua. Ja vaikka olisi vain yksi. Älä silloinkaan. Rikot hajuveden molekyylit ja joudutat sen siirtymistä alkutuoksusta pidemmälle, jopa tuhraat koko tuoksukaaren alku - sydän - jälkituoksu. Ihon hierominen heti hajuveden laiton jälkeen on pahinta väkivaltaa mitä hajuvesi voi kokea. Kosteassa, valoisassa ja liian lämpöisessä säilyttämisen lisäksi. Paras paikka hajuveden säilyttämiseen on viileässä, kuivassa paikassa pois auringonvalosta. Näin.

4. No niin, palataan vielä valintavaiheeseen. Nyt sinulla on kaksi loppusuoralle päässyttä tuoksunäytettä, yksi molemmissa ranteissa. Tässä kohtaa poistut kylmän rauhallisesti hajuvesiosastolta. Jatkat matkaasi päivän muihin puuhiin. Anna ihosi ja hajuvesien tutustua toisiinsa rauhassa. Silloin tällöin tuoksuttele ranteitasi. Tee mielikuvaharjoituksia. Kuulostele omia tuntemuksia. Kuuluuko aaaah ja oooh, sirkuttavatko linnut, puhaltaako raikas tuuli, liehuvatko pitsi ja satiini kevyesti. Vai iskeekö salamat, täyttääkö taivaan mustan puhuvat pilvet, poriseeko voimakasmausteinen pata kellarin nurkassa, yskittääkö? 
Tuoksut ovat vahvoja mielikuvia. Turhaan eivät mainosmiehet ja -naiset lataa adjektiiveja toisensa perään kuvaamaan mielikuvia, joita hajuveden toivotaan herättävän.

5. Vasta tämän jälkeen saatat tietää, mikä on uusi hajuvetesi. Jos silloinkaan. Voi käydä niin, että koko prosessi on aloitettava alusta. Joskus useampaankin kertaan. Saattaa mennä pitkään, ennenkuin uusi suosikki on löytynyt. Mutta tämä perusteellinen, pitkän kaavan mukaan tositarkotuksella tehty valintaprosessi varmennin auttaa sinua löytämään mieleisen tuoksun, ehkä jopa vuosiksi eteenpäin.
Vai kuinka moni on osunut extempore ostoksella nappiin? Minä en ainakaan. Paitsi kerran. Mutta sehän vaan todistaa, että poikkeus vahvistaa säännön :DClean Skin
(itse ostettu)

Tämän hetken lempi-rakas-omamussukka-hajuveteni on Clean Skin. Siinä on jotenkin kaikki niin kohdallaan. Tuoksun sävy, sen lempeys, lämpö ja keveys. Tämä hajuvesi myi itsensä minulle vasta viidennen, kuudennen tutustumisprosessin jälkeen. Hiljaa hyvä tulee, niinkuin alussa todettiin.

Miten on ladyt siellä ruudun takana: Onko hajuvedet yhtä tyhjän kanssa vai sykkiikö sydämenne jollekin tietylle tuoksulle? Vai oletteko niinkuin minä, tuoksusta toiseen vaihtavaa tyyppiä? Harvoin nimittäin käytän kahta samantuoksuista hajuvesipulloa peräkkäin. Vaihtelu virkistää omaa nenääni.

Ps. Kaksi ylintä kuvaa ovat ranskalaiselta hajuvesitehtaalta, missä olen vieraillut.

Kauniita tuoksuja ja hyvää keskiviikkoa!

16 kommenttia

 1. Ihanan perusteellista :) Olen sen verran nopea liikkeissäni, että tuoksu joko kolahtaa tai ei kolahda about heti. Huteja ei ole juuri tullut, se ainoaksi jäänyt Escada-kokeilu vuosien takaa oli sellainen. Aika harvoin ostan tuoksuja, viimeisin on Guccin Flora Glorious Mandarin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Marika, kun jaksoit lukea loppuun asti! Vaikka kuinka yritän, en osaa sanoa asioita lyhyesti. Toisaalta, olen tähän aiheeseen niin vihkiytynyt, että annetaakoon mennä tämän(kin) kerran pitkät jorinat ;D
   Totta tuo tuoksua ensinuuhkaisulla. Se saattaa toimia. Voi syntyä oikea rakkaussuhde. Mulla on sellaiset ihon ph:t, että ne järjestävät usein hajuveden kanssa sen luokan loppunäytöksen, ettei sitä kestä erkkikään. Sen takia käyn läpi tämän pitkän kaavan. Vähän hidasta, mutta loppupeleissä palkitsevaa. Kestän olla tuoksuni kanssa pitkään.
   Tuoksusi on tuttu, tunnen ihan nenässäni. Mulla on hyvä hajumuisti. Lienen ollut vainukoira edellisessä elämässä ;D

   Poista
  2. Ei tuntunut pitkältä ollenkaan, vaan mielenkiintoinen tietopaketti :)

   Poista
 2. Pirjo en minäkään osaa kertoa mitään lyhyesti, mutta tämähän oli todella mielenkiintoinen postaus. Ja hauskaa, että Marikalla on ollut epäonnistunut Escada kokeilu, sillä minä vannon Escadan kesätuoksujen nimeen, ilmeisesti ikuisena teinityttönä nenältäni.

  Vannon tuoksujen nimeen ja voisin uida ja kylpeä niissä minäkin, mieluiten sitruunaisissa tuoksuissa ja keveissä. :) Näin meille jokaiselle on annettu hieman erilaiset röörit joilla näitä maailman tuoksuja nuuhkutella, kaiketi perustuu parinvalintaan koko nuuhkimisaisti. Hih ei tosin oma ukkoni tuoksu limelle eikä sitruunalle, mutta hyvälle kyllä. :)

  Clean Skin on oma lempparini Cleanin tuoksuista. Mutta jokin kumma kemiallinen tapahtuma ihollani tapahtuu, sillä Cleanit alkavat tuoksumaan tunkkaisilta ihollani. Eli voisiko tuoksun valinta perustua myös osittain oman ihon reaktiosta tuoksuihin.

  Tuoksut ovat kiehtovia kerrassaan. Minulla pian tulossa parikin tuoksupostausta, toinen on poikkeava sarjastani, mutta täytyyhän naisella aina poikkeuksiakin on.

  Tuoksuvaa päivää ihana Pirjo. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kertakaikkisen huojentavaa kuulla muistakin pitkän kaavan naisista :)
   Oma nenä ja omat ph:t sen kertovat, mikä tuoksu pelittää itselle. Ja kyllä uskon tuohon siipankin löytymiseen tuoksun perusteella. Ainakin se on oikein hyvä lisä kaiken muun natsatessa.
   Mulle on käynyt muutaman kerran hepposesti. Oon ihastellut ystävän tuoksua super-hyper uutena ihanana. Selvisi, että mulla itsellä on ihan jämpti samaa. Mutta aivan eri tuoksuisena mun iholla. Niin että todellakin sama tuoksu voi toisella tuoksua hyvälle ja toisella pissivedeltä.

   Ihanaa, odoton innolla sun hajuvesijuttujasi <3

   Poista
 3. Tässä tulikin roppakaupalla uutta tietoa! Minun nenäni on tottunut Bossin Womeniin ja Burberryn Weekendiin. Molemmat ovat kohta loppumassa, nyyh :( Muitakin olen ostellut, mutta nuo kaksi ovat olleet ehdottomia lemppareitani jo muutaman vuoden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvän tuoksun valitsee kerta toisensa jälkeen.
   Sulla Mamma on hyvät tuoksut :) Mullakin on tuo Burberryn Weekend. Harvoja tuoksuja, joista on menossa jo kolmas pullo. Lämmin, vähän mausteinen tuoksu. Sopii mielestäni talveen hyvin.

   Poista
 4. Tykkään nuuskia uusia tuoksuja, mutta jotenkin päädyn ostamaan vanhoja, hyväksi havaittuja, itselleni sopivia tuoksuja kuten klassikkoa Channelin vitosta, jota nytkin on 4 pulloa kaapissa. Lancomen Poeme kuuluu myös vakkareihin. Diorin Hypnotic Poison, Dolce Vita ja Addict kuuluvat lemppareihin.

  Vaikka mieheni ei astmansa vuoksi siedä esim. hyasintteja kotiimme, niin hajuvedet eivät häntä haittaa ja pystyy itsekin käyttämään miesten tuoksuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monella on omat lempparituoksunsa. Nämä ihmiset tunnistaa tutuista tuoksuista. Niinkuin nimet tuovat mieleen tietyt ihmiset, samoin tuoksut :)

   Channelin 5 on ollut joskus mullakin käytössä, nykyisin Channeleita mulla ovat Chance eau tendre ja Coco Mademoiselle. Dioreista mulla on tuo Addict ja Miss Dior Chérie, joka on kyllä oikein nami tuoksu.

   On iloinen asia, ettei miehesi astma estä tuoksujen käyttöä. Ja ettei hän kärsi tuoksuttulustasi :)

   Poista
 5. Minusta olisi ihanaa suunnitella oma hajuvesi! Tuntuu, että en vieläkään ole löytänyt ihan täydellistä. Toisaalta vaikka tykkään tuoksuista, en voi niitä hirveästi pitää esim. töissä hajusteherkkien takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olisikin mainiota! Omistaa omatekemä tuoksu. Wau! Tuosta en ole ymmärtänyt vielä haaveilla, mutta nyt osaan!
   Tuoksut käyvät joidenkin nenään voimakkaasti. Hajuvesistä tai jostain tietystä tuoksusta ei pidetä. Toisille taas hajuvedet ovat pahoja vihollisia, joita ei pääse mihinkään pakoon jos sellaisia ympärillä on. Hajuvedessä on partikkeleita, jotka auttavat tuoksua kestämään ja kannattelevat tuoksua pitkille etäisyyksille itse kohteesta. Se on kyllä hyvä ottaa huomioon tuoksutellessaan.

   Hyvää uutta viikkoa Mrs K!

   Poista
 6. Upeaa tekstiä! Valtavasti uutta tietoa. :) Täytyy ensi kerralla ottaa ihan uusi lähestymistapa hajuvesikaupoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana <3
   Kiva että sait mukaasi uutta tietoa. Oikein nautinnollisia hajuvesi valintoja :)

   Hyvää uutta viikkoa Heidi!

   Poista
 7. Oh, miten kattava tietopaketti! Mä olen laiska ostamaan hajuvesiä eikä niitä tule käytettyäkään kuin poikkeustapauksissa. Kuitenkin tykkään hyvistä tuoksuista, mutta hajuvedet unohtuvat silti usein kaappiin. Nyt muistan, että en ensi kerralla tuoksua ostaessa hankaa ranteita yhteen! Muutenkin mun täytyy pitää sun vinkit mielessä, kun jossain vaiheessa saan taas idean ostaa uusi tuoksu. Mun strategia lähtee yleensä kivanvärisen pullon valitsemisesta - usein vihreät ja keltaiset tuoksuvat parhaimmilta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit :)
   Juu, ei kannata hangata ihoa. Annat vaan hajuveden lämmetä ihollasi ja ilahduttaa sua kaikilla niillä vivahteilla, joita siihen on kätketty.
   On totta, että pullon väri kertoo paljon sen tuoksusta. Monilla on hajuvesipulloissa omat lempivärit, jotka tuoksuvat mieleisiltä. Vihreät ja siniset ovat usein raikkaita. Keltainen taas hedelmäinen ja lämmin.

   Mukavia tuoksutteluhetkiä ja aurinkoista kevättä Veera!

   Poista

Mukavaa, että olet löytänyt blogiini. Kiitos jos vielä käytit aikaasi kommentointiin. Eläköön keskustelu!
Seuraamalla Oikeasti aikuista somessa, saat tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa.

Facebook, Google +, Instagram, Pinterest @oikeastiaikuinen