punkeista ja borrelioosista
Oli aikainen lauantaiaamu elokuun lopussa kymmenisen vuotta sitten. Heräsin polttavan jomottavaan olkapään kipuu. Nukuin sillä kyljellä ja unisena arvelin nukkuneeni huonossa asennossa. Vaihdoin asentoa ja hieroin kipunoivaa olkapäätäni. Ajattelin kyllä se siitä. En silloin vielä tiennyt...
Oireitani tutkittiin perusteellisesti: Verikokeita ja röntgen tutkimuksia. Ei löytynyt mitään, joka selittäisi oireet.
Lamppu syttyi. Ajatus alkoi itää. Olemme vuosikausia viettäneet kesiä Saaressa Suomenlahden edustalla. Vaikka en kertaakaan ollut nähnyt itselläni punkkia, olisiko kutenkin mahdollista että olisi kysymys punkin aiheuttamasta vaivasta.
Kuultuaan tämän lääkäri totesi, että kaikki muu on tutkittu, tutkitaan myös tämä mahdollisuus.
Bingo!
Borreliavasta-aineet pilvissä. Diagnoosi myöhäisvaiheen borrelioosi. Tartunta ilmeisemmin menneen kesän aikana.
Hoito aloitettiin vahvoilla antibiooteilla suun kautta. Näin mentiin pari kuukautta. Ei vastetta. Nivelsäryt jatkuivat. Lisäoireeksi tuli kova päänsärky ja toispuoli kasvosärkyä, joita tutkittiin mm. tietokonetomografialla.
Jouduin sairaalaan. Aloitettiin suonensisäinen antibioottihoito. Samaa hoitoa jatkettiin kotona. Kotisairaalasta käytiin päivittäin antamassa suonensisäiset antibiootit. Kysyin lääkäriltä, auttaako tämä hoito nyt varmasti, lääkäri totesi: "Tämä antibiootti tappaa kaikki rottaa pienemmät, niin että kyllä tällä tämä vaiva kuntoon saadaan." Vahvat tropit siis tarvitaan borrelioosin tainnuttamiseksi.
Muistan elävästi sen aamun kun herätessä ei enää tuntunut miltään. Päänsärky oli lakannut enkä enää paikallistanut niveliäni kivun perusteella. Ravistelin epäuskoisena päätäni. Tosiaan, se ei ollut enää kipeä. Kääntelin varovasti niveliäni: ei tuntunut mitään.
Hoidot jatkuivat tämän jälkeen vielä kuukausia, mutta tervehtyminen puolen vuoden helvetillisten särkyjen jälkeen oli alkanut. Sen takia näissä kuvissa meikäläistä jo hymyilyttää.
Suonen sisäisen lääkityksen jälkeen söin vahvaa antibioottia vielä kolme kuukautta. Hoito kesti yhteensä puoli vuotta. Poliklinikka seurannassa olin liki kaksi vuotta. Kaikkinensa oireiden alkamisesta siihen että minun sanottiin parantuneen, meni vajaa kolme vuotta.
Olen onnellinen. Kaikki eivät pääse yhtä "helpolla" borrelioosin kanssa.Toistan itseäni, mutta tärkeän asian puolesta on puhuttava:
Eläköön julkinen terveydenhuolto, jonka ansioista kaikilla on mahdollisuus saada hyvää hoitoa varallisuudesta riippumatta. Muistetaan tämäkin tärkeä asia kun vaaliuurnille pian suunnataan.
Punkkihysteriaa ei minulla ole. Miehellä meinasin sairauteni aikana sellainen tulla. Mies päätti, että nyt loppuu Saaressa oleminen. Sinne "punkkilaan" ei enää mentäisi. Mutta kun kuuli miehestä, joka oli saanut punkista borrelioosin Espan puiston nurmikolla istuessaan, sai mies vähän perspektiiviä tähän asiaan. Mahdollisuus saada tartuttava punkki on missä tahansa luonnossa liikkuessa.
Nyt me ollaan erityisen tarkkoja Saaressa olessamme ja suojaudutaan keinoilla, jotka ovat jokaisen meidän käytettävissä.
Punkin kehitysvaiheet luonnollisessa koossa.
Muutama fakta punkista:
Tiesittekö että
* punkki kuuluu hämähäkkieläimiin
* sillä ei ole silmiä, suuta eikä keuhkoja
*se tarvitsee elämänsä aikana kaksi veriateriaa kehittyäkseen aikuiseksi
*kosteus on sen yksi elinehto
*sen mielimaastoa on kosteikot vesistöjen lähistöllä, niityt ja mustikkaiset metsät
*punkki voi odottaa päiväkausia heinänkorressa heiluen kohdetta, jonka mukaan se itsensä kiinnittää
*punkki tunnistaa lähestyvän nisäkkään sen erittämästä hiilidioksiidista pitkissä eturaajoissa olevilla tunnistusantureilla
*punkin purema ei tunnu, sillä punkki puuduttaa pistopaikan ennen kuin se alkaa porautua ihoon
*punkin veriateriointi kestää useita päiviä, jopa viikon
*punkki työstää imemäänsä verta niin, että se ottaa vain tarvitsemansa verestä ja palauttaa loput veren oikealle omistajalle. Tuossa jojoilussa se tartunta sitten syntyy, jos punkki on taudin kantaja.
*naaraspunkki munii jopa 2000 munaa, joista syntyy uusi punkkisukupolvi
*punkki ei lennä
*eikä asu puissa
*punkki elää 2-4 vuotta Suomen olosuhteissa.
Miten suojautua, lista syntynyt omista kokemuksista:
*suojaa itsesi puketumalla pitkälahkeisiin housuihin ja vetämällä nilkkasukka lahkeiden päälle tai pitkävartiset jalkineet. Ei kovin sexyn näköistä mutta toimii.
suojatehoa saat lisää, jos suihkautat punkkikarkoitetta (apteekki myy parhaita) nilkkoihin ja ranteisiin, jos vaikka marjametsällä lähdet tai liikut korkeassa heinikossa.
*kesäkuumalla suihkauta punkkikarkoitetta nilkkoihin ja rantesiin, jos et vaatteilla suojaa itseäsi. Lue huolella punkkikarkoitteen ohjeet ja toimi niiden mukaan.
*tarkasta itsesi ja muut perheen jäsenet AINA kun olette liikkuneet luonnossa
*jos olet yksin, ota lisäavuksi peili.
*tutki huolellisesti iho kauttaaltaan, ihopoimut, karvoitus ja hiusraja. Niistä paikoista punkki erityisesti pitää.
Miten toimia jos punkki on ihossa:
Ihan aluksi älä mene paniikkiin. Jos olet säännöllisesti tarkastunut ihosi, ei punkki ole todennäköisesti ollut kovin kauaa ihollasi ja erityisesti jos se näyttää lituskaiselta ei veren imeminen ole vielä alkanut. Punkki ei ole kovin nopea tässä hommassa.
*jos punkki on kiinnittynyt ihoon, on se poistettava siihen tarkoitetuilla pinseteillä. Kokemukseni mukaan niillä poisto onnistuu kaikkein parhaiten. Tämän hetken suositusten mukaan punkki on vain vedettävä ulos ihosta. Tukeva ote pinsetin kärjellä punkin leukoihin (tunnet leuan kyllä, se on kova). Ei siis vääntämistä, kääntämistä. Eikä missään tapauksessa rasvoilla tukahduttamista! Sillon punkki oksentaa sisuksensa sinuun ja tartunta mahdollisuus on siinä.
*punkin puremasta jää ihoon pieni punoittava näppylä. Se vaalenee ja häviää 1-2 viikossa, eikä vaadi toimenpiteitä. Jos kuitenkin purema alueen ympärille kehittyy punoittava iho-alue vähintään 10cm halkaisijaltaan tai sen lisäksi tai omina oireina pureman jälkeisen viikon aikana tulee jotain erityistä tuntemusta/oiretta, käy lääkärissä. Antibioottihoito voi olla silloin tarpeen.
*jos punkin leuka ja imukärsä poiston yhteydessä jäävät ihoon, ei huolta. Siihen voi suhtautua kuin tikkuun. Se saattaa alkaa märkiä muutaman päivän kuluttua, jolloin se on helpompi poistaa. Tulehtunutta ihoa voi hoitaa paikallisesti esim. Basibact-voiteella. Paranee ihan hyvin.
Punkit levittävät nykytietämyksen mukaan kahta tautia:
Borrelioosi, joka on bakteerin aiheuttama. Hoitamattomassa borrelioosissa jopa liki puolelle tulee myöhäisvaiheen oireita muutaman kuukauden, pisimmillään yli vuoden kuluttua. Iho-, nivel-, hermo-, sydän-, lihas-, tai sydänoireita esiintyy vaihtelevasti. Yksi tavallisimmista on kasvohermo halvaus lapsilla ja nuorilla.Myöhäisvaiheen oireet voivat jatkua vuosia.
Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta. Se hoidetaan antidiootilla. Ja siihen voi sairastua uudelleen uudesta tartunnasta.
Puutiaisaivokuume (TBE, ent. Kumlingen tauti) on viruksen aiheuttama tauti, johon ei varsinaista hoitoa ole. Noin viikon kuluttua punkinpuremasta (josta ei läheskään aina ole havaintoa) tulee lievä kuume ja/tai muita tulehdusoireita, jotka menevät ohitse n. viikossa. Tämän jälkeen voi seurata varsinainen aivokuumevaihe 3 viikon kuluessa. Tämän vaiheen oireita ovat korkea kuumeilu, päänsärky ja niskajäykkyys sekä mahdollisesti tajunnanhäiriöitä, pahoinvointia tai halvauksia. Aivokuumevaiheen kesto on yleensä pari viikkoa. Ennaltaehkäisynä on rokote. Tautia esiintyy punkeissa vielä tällä hetkellä melko rajatuilla alueilla, eniten ulkosaaristossa ja Ahvenanmaalla.
Päältäpäin ei näe onko punkki tartuttaja tai mitä tautia se kantaa.
Pidetään siis tämä punkkiasia mielessä, kun liikutaan luonnossa. Punkkien määrä kun leudoista talvista johtuen kasvaa kasvamistaan. Huolellisuudella ja rauhallisuudella tämän kanssa on eläminen.
Ovatko punkit mielessä kun luonnossa liikut? Onko sinulla kokemusta punkeista?
**********************************
Sitten kuulkaa oikein paljon mukavampiin asioihin:
Lämpimästi tervetuloa Ritva Tuulia Tuulanneli Myterious M. blogini seuraajiksi. Mukavaa että liittyitte joukkoon <3
Oikein ihanaa aurinkoista ja rentouttavaa viikonloppua ihanaiset kaikki.
Onpa kokemus! Punkkivaroituksista olen kyllä kuullut, mutta eipä ole koskaan tullut erikseen tarkasteltua, että onko punkkeja. Olen ajatellut, että sen tuntee tai huomaa ilmankin, jos punkki on iskenyt kiinni.
VastaaPoistaOli se - huh! Punkki liikkuu iholla suhteellisen nopeasti, eikä sen liikettä juurikaan tunne. Ja tosiaan, se puuduttaa ihon ennen pistoa. Pienin punkki, toukka vaiheessa oleva, on parin millinmetrin mittainen. Kelju kaveri :/ Suojautuminen ja tarkastaminen ovat ehdottoman tärkeitä.
PoistaHuh huh. Olipahan tapahtuma. Taisi kuitenkin käydä sinulla onni onnettomuudessa.
VastaaPoistaNiin kävi, tosiaan. Vaikka jossain vaiheessa oli usko ja ennenkaikkea toivo parantumisesta vähissä, kaikki päättyi hyvin. Erittäin hyvää hoitoa sain niin perusterveydenhuollossa kuin erikoissairaanhoidossa. Siitä olen kiitollinen <3
Poista