Parempaan työtyytyväisyyteentyötyytyväisyys on myös asenne 

Jokainen meistä tietää oman työhyvinvoinnin tilansa. Eikö vaan? Onko työ mielekästä ja motivoivaa. Onko työ kuluttavaa ja tylsää. Onko työtoverit ok vai syvältä. Onko esimies oikeasti esimies vai valtaan päässyt nilkki.

Jokaisella meillä on mielipide hyvästä työyhteisöstä, esimiehistä, työtovereista. Usein ajattelemme, että työhyvinvointi on työnantajan asia. Firman ja johdon tehtävänä on huolehtia, että työntekijöillä on mukavaa töissä. Onhan se näinkin mutta vain osittain. 
Kuinka moni on miettinyt omaa osuuttaan työhyvinvointiinsa? Osuuttaan oman työyhteisönsä toimivuuteen. 
Lähdetäänpä tälle tiellä. Siirrytään peilin eteen.


Miten edistän omaa ja työyhteisöni työhyvinvointia:

vinkit kertyneet liki 40 vuotisen työssä havainnoin perusteella - I know what I`m talking about :)

Asenne: Mieti, mikä työssäsi on innostavaa ja palkitsevaa

Ei kaikki ole sieltä, syvältä. Varmasti työtehtävistäsi on joku sellainen, jota mielelläsi teet. Et kai muuten siihen työhön olisi hakeutunut. Kun työ tuntuu innostavalta, sujuu työnteko mukavammin. Kun koet onnistumisen iloa päivittäin työssäsi, olet tyytyväisempi ja hyvinvointisi lisääntyy.

Omien työtehtävien sisäistäminen: Ylläpidä ammattitaitoasi ja osaamistasi

Työn tulisi tarjota sopivasti haasteita ja mahdollisuuksia kehittää itseään. Myös ammattitaidon ylläpitäminen ja uusien taitojen hankkiminen on tärkeää, jotta työ tuntuu motivoivalta. Joten käsi ylös, kun käydään läpi ketkä teiltä lähtevät seuraaviin koulutuksiin. Tai ole kuulolla kun uusia työtapoja ollaan ottamassa käyttöön. Olisitko sinä uusi champion. Se, jolta jatkossa tullaan kysymään neuvoja uuden asian tiimoilta. Älä ainakaan missään nimessä ulkoista itseäsi sinua koskevista työtehtävistä. Älä tee itseäsi tarpeettomaksi.


Yhteistyökyky: Kunnioita työkavereitasi, anna muille myönteistä palautetta, luota työtovereihisi

Olemme jokainen toistemme työympäristö. Työpaikan ilmapiiri on parempi, kun tervehdimme töihin tullessamme ja kohtelemme muita kunnioituksella. Ihan tätä käyttäytymisen peruskamaa.

Kun saat kiitosta hyvin tehdystä työstä, tunnet tyytyväisyyttä ja koet onnistumisen iloa. Sama pätee myös muihin ihmisiin. Kiitä ja kehu muita. Saat varmasti positiivista palautetta itsekin.

Luottamus muodostaa työyhteisössä pohjan kaikelle toiminnalle. Kun luotat, että työkaverisi hoitavat hommansa niin kuin pitää, niin hekin luottavat sinuun. Toisten kyttääminen vain huonontaa ilmapiiriä. Ja kenellä sellaiseen on aikaa?


Positiivivuus: Opettele ajattelemaan myönteisemmin

Tutkimusten mukaan positiivisesti ajattelevat ihmiset selviävät haastavista tilanteista paremmin sekä suoriutuvat tehtävistään tehokkaammin. Lisäksi on mukavampaa olla hyväntuulinen kuin aina yrmynä.

Liki jokaisella asialla on kaksi puolta. Okei, okei montakin puolta - riippuu katsojasta ja asiasta. Mutta mitäs jos asioita tarkastelisi myönteisyyden kärki edellä. Ensin aina plussat ja sitten vasta ne muut (jos on ihan pakko).


Mieti ja ehdota uusia toimintatapoja: Lopeta valittaminen

Epäkohdista valittaminen ei auta mitään. Asiat muuttuvat nopeammin, kun sinulla itselläsi on esittää ratkaisuja epäkohtiin. Näin pääset vaikuttamaan sinua koskeviin asioihin.

Edistä hyvää mieltä: Naura usein

Sanonta nauru pidentää ikää, pitää paikkansa. Naurulla on paljon terveydellisiä vaikutuksia. Ja tutkimusten mukaan se on yksi parhaimpia lääkkeitä stressiin. Työlomassa tai tauolla hyvin naurettu juttu keventää oloa kummasti.


Huolehti itsestäsi: Liiku säännöllisesti, nuku riittävästi

Säännöllinen liikunta parantaa mielialaa sekä ylläpitää kuntoa. Jo puolen tunnin liikunta neljä kertaa viikossa riittää pitämään mielen virkeänä. Näin ovat viisaat todenneet. Tutkimusten mukaan säännöllisellä liikunnalla on sama vaikutus kuin masennuslääkkeillä. Eikä maksa välttämättä atinlatia.

Jaksat paremmin, kun nukut hyvin ja huolehdit riittävästä palautumisesta.

Tee vapaa-ajallasi itsellesi mieleisiä asioita. Vapaa-aika on niin sun.
Näin, eikös ole ihan toteutettavissa? Tiedän, tiedän. Paljon on ulkoisia asioita, johon vaikuttaminen on vaikeaa. Mutta itse olemme itseämme lähimpänä ja mahdollisuutemme vaikuttaa on sataprosenttinen. Miksi ei tartuttaisi tähän mahdollisuuteen ja tehtäisi omasta työstämme mielekkäämpää? Itsellemme.

Ihanaksi lopuksi 1: Lämpimästi tervetuloa blogini lukijaksi Marjatta Mukavaa kun liittyit joukkoon <3

Lopuksi 2: esimerkki motivoituneesta ja työhönsä ilmiselvän innostuneesti asennoituvasta miehestä. Tommy Krågnh, viitokielen tulkki, joka tulkkasi Ruotsin Euroviisukarsinnoissa esitettyjä kappaleita. Näytin viime perjantaina tiimikokouksen alussa tämän videon työtovereilleni ja esimiehelleni. Saimme kaikki siitä uutta ajateltavaa omaan työhömme asennoitumisessa. Sen lisäksi videon nostattama myönteinen virtaus siivitti koko kokousta.

Katsokaa vaikka. Ilahdutte. Varmasti :)

Hyvää viikkoa kaikille.
Think positive!

4 kommenttia

 1. Kiitos tervetulotoivotuksesta! Hyvä, kun löysin näin kivaan blogiin.

  VastaaPoista
 2. Tärkeitä asioita toit esille työyhteisöstä. Kun työyhteisö on hajautettuna ympäri Suomea, siten että kasvokkain tapaa oman esimiehensä vain kaksi kertaa vuodessa tai kollegatkin ovat toisella paikkakunnalla ja heitä tapaa vielä harvemmin ja yhteydenpito rajoittuu maileihin, puhelimitse tai NetMeetingeihin, niin silloin jopa nuo tervehtimiset saatikka yhdessä nauramiset jäävät todella vähiin, valitettavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työn muodot ovat tänä päivänä moninaiset. Perinteisten - työyhteisö esimiehineen kaikkineen saman katon alla - lisäksi monenlaisia etätyöyhteisöitä. Silloin kun työyhteisö on hajallaan on erityisen tärkeää että yhteiset tavoitteet ovat kaikilla tiedossa ja kaikki on sitoutettu työhön hyvällä esimiestyöllä. Työhyvinvointiin panostaminen on tärkeää niin työnantajan kuin itse työntekijän osalta.

   Poista

Mukavaa, että olet löytänyt blogiini. Kiitos jos vielä käytit aikaasi kommentointiin. Eläköön keskustelu!
Seuraamalla Oikeasti aikuista somessa, saat tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa.

Facebook, Google +, Instagram, Pinterest @oikeastiaikuinen