Julkisesta meikkaamisesta
yksityisyys julkiseksiEnsin kahvista tuli mukaan otettavaa, matkalla juotavaa. Sitten syötävät, aamueväät ja päivän välipalat tekivät julkisista liikkuvia ruokailupaikkoja. Nyt myös meikkaaminen on siirtynyt pois kotoa.

Olen jo pitkään ihmetellyt julkista meikkaamista. Tunnetteko tapauksia? He meikkaavat julkisissa kulkuvälineissä, joskus ihan kadulla seisten tai jossain ostoskeskuksen penkillä. Kanssamatkustajien ja ohikulkijoiden katseiden alla.


Onhan se toki käytännöllistä yhdistää matka ja meikkaaminen. Ei tuhraannu ylimääräistä aikaa, kun kerran jonnekin on mentävä.

Minua ei saisi toisten nähden meikkaamaan. Se on niin intiimiä, että haluan tehdä sen ilman että joku katsoo vieressä. Hyvä että huulirasvaa saan sipaistua huuliini muiden nähden. Sen takia on kiusallista kun vastapäätä joku kaivaa ison pussillisen meikkejä laukustaan ja aloittaa meikin teon ihan alusta. Pohjustukset, pakkelit, puuterit, kaikki. Siinä ei aina tiedä minne silmänsä laittaisi. Mihin katsoisi. Ihan kuin olisi tirkistelemässä ilman omaa syytää.

Mitä sinä olet mieltä tästä ilmiöstä? Seuraatko sivusta kun tuntematon vastapäätä meikkaa? Vai etsiikö katseesi epätoivoisesti jotain järjellistä kiintopistettä?


Nämä julkimeikkaajat edustavat ajan ilmiötä: Minä itse. Minä paras. Minä mielellään huomion keskipisteenä. Minä ja... onko edes muita?... ei tietenkään!... siis minä ja minä.

Tapahtui kerran metrossa:

Vastapäätäni istui nuori nainen. Peilaili itseään ja järjesteli hiuksiaan. Ihaili peilikuvaansa metron ikkunasta pitkään ja hartaasti. Suipisteli suutaan peilikuvalleen ja kun sai (lopulta) katseesa irti kuvajaisestaan, klikkasi pari selfietä. Sitten nainen kaivoi kaksin käsin monen kilon painoiselta näyttävän meikkisäkin laukustaan ja aloitti meikkaamisen.

Vähän myöhemmin naisen viereen istui mies. Miehekäs, melko pitkä ja kookas. Matka jatkui. Nainen oli silmien rajauksissa, kun viereinen mies otti povitaskustaan puuterirasian, avasi sen ja alkoi töpötellä poskia ja nenän päätä. Naisella oli lipsahtaa silmän rajaus ohimon puolelle kun hänen huomio kiinnittyi omasta peilikuvasta puuteroivaan mieheen. Naisen ilme oli aidon hämmästynyt.

Salamana mies käänsi katseensa vierustoveriin. Katse oli kysyvä: niin? Hetken nämä kaksi meikkaajaa katsoivat toisiaan. Mies uhmakkaana, nainen hölmistyneenä. Voi kun olisi voinut ikuistaa nuo kaksi siinä vastatusten. Tilanne oli niin kutkuttava. Ilmeestä ja reaktiosta päätellen naiselle täysin uusi.

Nainen luovutti ensin. Käänsi katseensa takaisin peiliinsä. Selvästi mietti ahkerasti jotakin, koska sivellin ei pitkään aikaan kohonnut uudestaan jatkamaan silmän rajausta. Mies töpötteli aikansa kasvojaan, laittoi rasian takaisin povitaskuunsa. Matka jatkui hiljaisuuden vallitessa.

Tämä kokemus vahvisti käsitystäni julkimeikkaajien tavallista isommasta egosta. Vaikka itse on siinä meikkipussi levällään täydessä touhussa, ihmetyttää kovasti että joku toinen tekee samaa. Vähän pienemmällä arsenaalilla tosin tässä tapauksessa mutta kuitenkin.

Kiusallisia matkakumppaneita nämä julkimeikkaajat. Mutta i
hailen kyllä heidän tarkkaa kättä, kun he vetävät silmien ja huulten rajauksia liikkuvassa, heiluvassa, tärisevässä kulkuvälineessä. Hitsi, kun se on vaikeaa ihan omassa rauhassa kotonakin.

Yksityisyys vähenee kovaa vauhtia. Joudumme seuraamaan toisten elämää vastoin omaa haluamme. Joudumme antamaan tilaa toisen yksityisyyden reviirin laajennuksille. 

Matkapuhelimet toivat kovaääniset puhelinkeskustelut kaikkien ympärillä olevien kuultaviksi. Halusimme tai emme, kuulemme kyllä. Kahvista tuli mukaan otettavaa, matkalla juotavaa. Sitten syötävät, aamueväät ja päivän välipalat tekivät metrosta, busseista ja raitiovaunuista liikkuvia ruokailupaikkoja. Nyt myös meikkaaminen on siirtynyt pois kotoa. Mikä yksityisempänä pidetty tapahtuma mahtaakaan olla seuraava, jota voimme seurata sivusta? Tahdoimme tai emme.

Väärinkäsitysten välttämiseksi, kaikki jotka haluavat saavat minun puolesta meikata. Siinä ei ole mitään erityistä. Mutta olisi kiva, jos tekisivät sen itsensä kanssa kahdestaan.

Mukavaa viikonloppua kaikki te siellä <3
Sii juu!


20 kommenttia

 1. Mielenkiintoinen postaus. Olen monesti ihmetellyt itsekin näitä matkameikkaajia, joita olen nähnyt vuosien varrella jos jonkinlaista. Minusta kyse on lähinnä siitä, ettei meikkaamista ehditä hoitaa aamuisin kotona, kun mieluummin venytetään ylös nousemista ja liikkeelle lähtemistä viimeiseen tappiin saakka tai muuten vaan ollaan välinpitämättömiä siitä, missä sen naamansa laittaa. Joillakin varmaan minäkeskeisyys ja huomionkipeys vaikuttavat myös paikan valintaan. Otetaan tila haltuun omaan käyttöön!

  Meikkaaminen julkisessa liikenteessä kaiken kansan nähden on lähinnä huvittavaa. Minua se ei haittaa, otan sen mielenkiintoisena performanssina varsinkin, jos kulku liikenteessä on kovin epätasaista ja heiluvaista. Eikös se ole aika epähygieenistäkin levitellä meikkiarsenaaliaan jossain bussissa, kysyy sisäinen nipottajani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä olen minäkin. Hygieenisyys on yksi asia jota mietin julkimeikkaamisessa. Jos on ehtinyt ennen matkameikkausta kotona tehdä asialliset puhdistukset kasvoilleen ja sitten kiiruhtaa sateen ja tuulen läpi julkiseen ehkä vielä pikkuisen hikisenäkin ei se ole paras tilanne laittaa meikkiä koko päiväksi kaiken päälle. Käytännön ihmisenä mietin asioita usein sitä kautta. Toiseksi alusta loppuun meikkattaessa purkkia ja purnukkaa on vaikka kuinka paljon. Miten ihmeessä niitä jaksaa ja viitsii kantaa mukanaan kaiken päivää.

   Meikkaaminen on tapahtumana intiimi. Siinä ihminen on täysin keskittynyt itseensä. Ulkonäkönsä kohentamiseen. Helposti (minulle aina) tulee tunne että kysymyksessä on myös esitys.

   Ihanaa viikonlopun jatkoa Sari <3

   Poista
 2. Itse olen joskus korjaillut meikkiä liikkuvassa autossa, kun mies on ajanut ja olipa hankalaa. Täällä ei kukaan sitä nähnyt, kun liikennettä on niin vähän. Ja tuo on ollut poikkeus juttu eli töistä suoraan juhliin tms. Kotonakin suljen oven, jos on vieraampaa porukkaa, mutta jokainen tyylillään.
  Rentouttavaa vikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei osu edes huulipuna kohdalleen jos en ole paikallani ja täysin keskittynyt siihen tehtävään :D
   Suurimmalla osalla ihmisistä on tarve tehdä meikkaus ja sen parantelut omassa rauhassa. Siksi on kiusallista että joutuu olemaan tahtomattaan meikkausesityksien katsojana. Metro on pahin paikka. Siellä kun istutaan vastatusten. Eikä pimeässä tunnelissa ole edes maisemia joita katsella.

   Mukavaa viikonlopun jatkoa Marketta <3

   Poista
 3. Hauska tilanne metrossa :D

  Itse en pysty kunnolla meikkaamaan, jos oma mies katselee liian tarkasti. Toki voin meikkailla siinä samalla, kun hän "laittaa" itseään, mutta liian tarkkaa seuraamista en kestä. Eli en pystyisi meikkaamaan itse julkisesti. Oma meikkaus on kyllä niin amatöörimäistä kuin vain voi olla, joten en edes kehtaisi.

  Kyllä meikkaus kuuluu omaan rauhaan, pois julkisilta paikoilta. En tosin ole itse törmännyt tällaisiin julkimeikkaajiin.

  Ihanaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Kyllä se oli hauska. Vieläkin hymyilyttää kun sitä muistelen.

   Meikkaaminen omassa rauhassa on parasta. Mukava lähteä kotoa "valmiina". Täällä Helsingissä näitä julkimeikkaajia on joskus matkakumppaneina useita samaan aikaan. Kaikenikäisiä. Aamut ovat julkimeikkaajien performanssien kulta-aikaa :/

   Aurinkoa viikonloppuusi Tuija <3

   Poista
 4. No jo on...empä ole moiseen törmännyt. Tai no en yleensä kulje julkisilla ja täällä maalla taitaa olla vähän eri jutut, kuin julkisesti meikkaaminen..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava tietää, ettei joka paikassa ole (vielä) tällaista. Nauttikaa :)

   Mukavaa lauantain jatkoa Hannele <3

   Poista
 5. Helsingissä asuessa noita ihmettelin, mutta täällä Amsterdamissa en ole julkisiin meikkaajiin törmännyt. Täällä liikutaan paljon fillareilla ja paras näkemäni juttu oli kun eräs nuori nainen teki itselleen ranskanlettiä polkupyörällä ajaessaan. Kuljin jonkin matkaa perässä ja näin letin jopa valmistuvan. Olin kyllä vaikuttunut. Kivaa sunnuntaita Suomeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan huippua! Kampaus pyöräillessä :) Oli varmasti jännä seurata tilannetta.

   Mukavaa uutta viikkoa <3

   Poista
 6. Mainio tilanne metrossa 😄
  Itse myös meikkaan kotona, ei ego riitä julkisissa tiloissa meikkaamiseen :D
  Tällainen tilanne sattui minulle: Olin autolla risteyksessä pysähtyneenä ja viereeni pysähtyi auto, jota ajoi nuori nainen. Ja valoissa meikkasi ripsiään. . Kun vihreä valo syttyi, meikkaavan naisen takana oleva auto tööttäsi naisen matkaan. En tiedä jatkoiko meikkaamista auton liikkeellä ollessa.
  Aikamoista välinpitämättömyyttä liikenteessä. Ja kännykät liikenteessä ovatkin sitten jo oma juttunsa...
  Hyvä kirjoitus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se oli :D

   Huh, mitä tilanteita voikaan syntyä liikenteessä kun huomion vie kaikki muu kuin ajaminen. Enää eivät vaaratilanteita aiheuta vain päihtyneet. Vesiselvänäkin saattaa onnettomuus syntyä kun muut virikkeet kuin ajaminen vievät huomion.

   Välinpitämättömyys toisia kohtaan on anteeksiantamatonta!

   Kiitos Tuula palautteestasi.
   Oikein ihanaa uutta viikkoa <3

   Poista
 7. Jospa se mies oli varannut puuterirasian taskuunsa juuri tällaista tilannetta varten eli herättääkseen meikkaavan naisen/naiset peiliensä takaa huomaamaan, että ollaan julkisessa tilassa jne.
  Mulle epämieluisin intiimiteko on ollut se kun metrossa kaksi nuorta naista suutelivat toisiaan intohimoisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota en tullut aikaisemmin ajatelleeksi, mutta mikä ettei. Ehkä hänkin oli kyllästynyt pakkelimaakareihin matkakavereina ;D
   Niin... on asioita joita toivoisi tehtävän omissa oloissa.

   Hyvää viikonloppua Kristiina!

   Poista
 8. Aivan ihana esimerkki! Hyvä hyvä! Pisteet miehelle! Olen törmännyt julkimeikkaajiin ja esimerkkinä nuori likka, jolta repsotti ripset päin näköä! Siis irtoripset. Istuuduttuaan vastapäätäni alkoi hän liimaamaan ILMAN PEILIÄ ripsiä takaisin. Olin niiiin jännittynyt, että oli ihan pakko katsoa kuinka likan kävi. Ripset tipahtelivat alas uudestaan, liima tursuili, kuinkakohan kauan hän pitikään ripsistään kiinni... No joo, päätepysäkillä olihan ne ripset sielläpäin, mutta taatusti peilin ääressä liimaa uusiksi. Joskus kiireessä meikkaan itsekin autossa, mutta omassa autossa ja kahden rakkaani kanssa ollessa. Ei mulla oikeastaan riitä pokkaa alkaa sutimaan ruuhkabussissa, korkeintaan pikaisesti vain huulipunaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi joi, on siinä ollut jännittämistä miten ripsien käy :D Voi herranen aika sentään kun homman tekisi kotona kaikessa rauhassa, ei tarvitsisi korjailla matkan varrella. Suttuista puuhaa nuo meikkaukseen liittyvät asiat liikkuvissa kulkuvälineissä.
   Juu kuule, kyllä minäkin omassa autossa matkustaja saatan korjailla meikkiä, mutta se on vähän kuin kotonakin. Omassa ja tutussa seurassa kun on.
   Ihmettelen suuresti joidenkin ihmisten "avoimuutta". Ihan kaikki on muiden kuultavissa ja nähtävissä.

   Mukavaa alkavaa viikonloppua Viltsu Mari!

   Poista
 9. En onneksi meikkaa enää =). Joskus aiemmin, kun vielä meikkasin, ei tullut kuuloonkaan tehdä sitä yleisellä paikalla...jotenkin outoa. Ammattikoulussa samalla luokalla oli eräs likka, jolla oli koulussa mukana aina muovipussillinen (siis sellanen pienempi) meikkejä ja meikkasi kesken tunnin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullakin kokemusta julkimeikkaajasta :D

   Mukava tietää, etten ole ajatukseni kanssa yksin: On tosiaan jotenkin kummallista olla kaiken kansan keskellä ja meikata. Mitähän ne mahtavat ajatella? Muuta kuin sitä omaa juttuaan.

   Oikein hyvää uutta viikkoa Satu <3

   Poista
 10. Mä oon palannut kesälaitumilta arkeen ja taas "ehdin" notkua koneella. Omista päivityksistä en tosin mene vannomaan mitään. Hyvä jos ehtii toisten postauksia lukemaan, heh. No niin, asiaan. Itse en ole koskaan meikannut julkisesti, musta se on tuntunut hirveän nololta. Ja joka kerta jaksan hämmästyä kun näen jonkun meikkaavaan julkisella paikalla. Meillä on töissä eräs rouva joka meikkaa usein töissä. Kun tulee paikalle on arkiminä vielä päällä, sitten lähtee vessaan ja viettää siellä pitkän tovin, kun tulee takaisin työpisteelle on sotamaalaus valmis. Silloin kun vielä olin fyysisesti työpaikalla (nykyään etätöissä) niin mua ärsytti hirveästi tuo asia, mä heräsin sen verran aiemmin että ehdin meikata kotona, niin joku käyttää siihenkin työaikaa! Törkeetä. Mutta siis joo, mä menen kyllä vessaan lisäämään puuteria tms. enkä tee sitäkään julkisella paikalla. Mulla heräsi tuosta sun kertomuksesta sellanen ajatus mieleen, että olisko tää mies voinut vaikka ärsyyntyä naisten julkimeikkaamisesta ja päättänyt aina sellaisen kohdatessaan kaivaa puuterin taskustaan ja alkaa korjailla kasvoja ihan vaan naisia hämmästyttääkseen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kuule ymmärrän. Arkeen palaaminen on aina pieni "kulttuurishokki". Kestää hetken, että pääsee taas arki- ja blogirutiineihin käsiksi.

   Juuri tuo ristiriita, että toisille meikkaaminen on intiimi tapahtuma ja toiset taas puuhastelevat sen asian kanssa kaiken kansan keskellä, aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia meissä joiden mielestä se homma on privaattia. Ja ärtymystä, että miksi hitossa sitä joutuu väkipakolla seuraamaan - aaarrggh!

   Työajalla meikkaaminen on samaa kuin tupakkatauot: miksi toiset voivat puuhastella omiaan työajalla toisten jatkaessa samaan aikaan työntekoa??? Ymmärrän että sua harmitti. Olisi ollut työnjohdollinen asia laittaa meikkaaja ruotuun. Varsinkin jos meikkaus kesti. Niinkuin se kestää, jos se tehdään perusteellisesti.

   Näitä teidän kommenteja lukiessani olen minäkin alkanut kallistumaan siihen ajatukseen että olisiko tosiaankin ollut kysymys käänteisen huomion herättämisestä. Vaatii kyllä kunnon pokkaa, mutta sitähän sillä miehellä näytti olevan :)

   Kiitos kommentistasi ja hyvää alkavaa syksyä <3

   Poista

Mukavaa, että olet löytänyt blogiini. Kiitos jos vielä käytit aikaasi kommentointiin. Eläköön keskustelu!
Seuraamalla Oikeasti aikuista somessa, saat tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa.

Facebook, Google +, Instagram, Pinterest @oikeastiaikuinen