Kuin turistina

Kauppatoria ja EspaaJoskus on mukava kulkea ja katsella ympärilleen kuin turisti. Kuin olisi ensikertaa ja näkisi kaiken vieraan silmin. Ei ihan helppoa, mutta lähdin tavoittelemaan sitä. Tervetuloa mukaan!
Kauppatori hehkui kuuman auringon alla kirkkaissa väreissä. Marjat, hedelmät ja vihannekset kauniisti aseteltuina. Värikkäitä kukkia suurin määrin. Kahvilakojut siisteinä ja kutsuvina. Ihmisiä kulkemassa verkkaisesti myyntikojujen välissä tai jonottamassa Suomenlinnan lautalle. 
Muistan lukeneeni, että Suomenlinnassa asuvat toivovat etuoikeutta päästä lauttaan ensimmäisten joukossa. Ymmärrän heitä oikein hyvin. Työ- ja kotimatkat ovat aivan mahdottomia, jos on jonotettava turistien kanssa samassa jonossa. Toivottavasti ovat saaneet tai pian saavat tämän oikeuden.
Kauppatorin rannasta lähtee useita rannikkoristeilijöitä. Hellepäivänä nekin täyttyvät ihmisistä.

Torin suihkulähde Mantoineen päivineen on paketissa. Vaikka rakenteilla on (kaiketi) taidetta Helsingin Juhlaviikkoja varten, kritisoin silti kyhäelmää. Tällä hetkellä se on vain rakennustyömaa. Vaneriseiniä, jotka kätkevät sisälleen kauniin patsaan ja itse altaan. Työn alla on siis taidetta ja hotelli! Juu, sellainen se tulee olemaan öisin. Kaiken kansan nähtävissä pientä maksua vastaan päivisin. Aaaarrghh! Manta kuuluu kaikille 24/7! Nyt se valjastetaan taiteen nimissä kaupallisuudelle. Noh, hotellimajoituksesta saatavilla rahoilla varmaankin kustannetaan tämän spektaakkelin rakennus ym. kustannuksia. Mut sanon vaan, etten tykkää.

Jatkoin matkaani kiukasta kihisten Espan puistoon, jossa kihinä pikkuhiljaa vaihtui hyväntuulen hyrinäksi. Kaunista ja vihreää. Ihmisiä puiston penkeillä ja nurmikoilla. Ihmispatsaat - onko näillä joku ihan oma nimi? - keräämässä katseita ja kolikoita. Tuo kultamies, nostettuaan minulle peukkua kun kuvasin häntä, osoitti sen jälkeen maassa olevaa astiaa. Sinne sopi laittaa maksu. Neljän euron arvoinen tuo kuva :D 

Kuvista ensmmäinen, tuo parveke kuva. Siihen minulla liittyy muistoja. Penkkari-ajot kulkevat sen ohi. Ovat kulkeneet iät ajat. Kun oli oma abi-ajoni, sovin vanhempieni kanssa että seisovat tuon parvekkeen alla Unioninkadun ja Pohjoisesplanadin kulmassa. Ohi ajavasta kuorma-autosta oli heidät helpompi huomata. Ja siellä he olivat, iloisesti vilkuttaen. 
Kun oman lapseni penkkari-ajo oli ajankohtainen, sovin hänen kanssa saman paikan. Siellä me äitini kanssa sitten vilkutettiin. Äitini jo toiselle polvelle minä ensimmäiselle. Saman parvekkeen alla.

Tällainen "turisti"päivä mulla oli. Ihana kesä ja kaunis kaupunki.
Oletko sinä koskaan katsellut omia kotikulmiasi turistin silmin?
2 kommenttia

  1. Ehdottomasti! Lapsuudenystäväni kanssa retkeilemme turisteina kerran kesässä Porvoossa ja toisen ystäväni kanssa olemme yleensä tehneet saman Helsingissä. Erittäin mukava ajanviettotapa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivat kesäkeikat sulla :) Kotiseutumatkailu avartaa. Aina huomaa jotain uutta, jota aikaisemmin ei ole ollut tai ei ole tullut huomanneeksi.

      Poista

Mukavaa, että olet löytänyt blogiini. Kiitos jos vielä käytit aikaasi kommentointiin. Eläköön keskustelu!
Seuraamalla Oikeasti aikuista somessa, saat tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa.

Facebook, Google +, Instagram, Pinterest @oikeastiaikuinen