Väriläiskättulppaanien puolesta

Viime aikoina ihmetykseni on ollut suuri. Blogeissa kierrellessäni olen törmännyt tulppaanien teilaamiseen. Toistuvasti ja ihan oikeasti! Tuntuu olevan tällä hetkellä muotia erityisesti sisustusblogeissa. Korkeintaan kelpuutetaan valkoisia tulppaaneja design maljakoihin. Ja silloin on kovasti perusteltava, miksi noita arkisia kukkia on maljakkoon eksynyt. Kommenttilootissa sitten kilvan yökitään näille kukkaparoille. Nämä moittijat ovat kuitenkin omissa blogeissaan usein poseeranneet kauniit kimput tulppaaneja taustoinaan. Tämä on jämpti havainto, olen ollut tarkka. Joku vois sanoa, että kyylä. Kuinka vaan.
Minä olen tätä itselleni uutta ilmiötä aikani ihmetellyt ja nyt - ennen kuin leikkotulppaanisesonki on kokonaan ohi - päätin nousta barrikaadille tulppaanien puolesta. 

Perinteisten alkuvuoden väriläiskien kehuminen alkaa nyt!

Tulppaanikimppu on ihanaa arjen ylellisyyttä. Niiden väriskaala päihittää sateenkaaren värit moneen kertaan. Tulppaaneja on kauniisti kerrottuista yksikerroksisiin lajikkeisiin. Yksivärisestä multiväreihin. Jokainen löytää oman sävynsä, eikä se valkoinenkaan ole ollenkaan huono vaihtoehto. Kerrassaan ihania väri-ilo-piristeitä.

Kuinkas näitä ihanuuksia sitten parhainpäin hoitaisi? Että olisivat ilona mahdollisimman pitkään.

Tässä muutama vinkki. Kaiken olen oppinut mun ihanalta luottokukkakauppiaalta ja neuvot hyviksi havainnut. 
Annetaas mennä:


Osta aina tuoreita kukkia. Tunnistat tuoreen tulppaanin napakasta varresta, terveen vihreistä lehdistä ja nupuista pilkottavasta, lajikkeelle tyypillisestä väristä. Liian nupullisia  ihan sellaisia vihreitä tulppaaneja kannattaa välttää, koska ne eivät avaudu kunnolla. Tarkista myös, etteivät kasvin lehdet ole kellertävät tai ruskeakärkiset.

Osta viileästä. Tulppaaneja tulisi myyntipaikassa säilyttää viileässä. Älä osta huoneenlämmössä säilytettyjä kukkia. Ne raukkaparat eivät välttämättä aukene ollenkaan ja niiden elämänkaari maljakossa on kovin lyhyt.

Varo palelluttamasta. Kuljeta tulppaaneja ulkona hyvin pakattuna. Pakkasesta tulppaani ei tykkää monen muun leikkokukan tapaan.

Anna paketin lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen kuin avaat sen kokonaan. Raota pakettia jommasta kummasta päästä. Ulkolämpötilasta riippuen anna tulppaanien totuttautua sisälämpöön n. 15-60 min. Siinä ajassa on kimppu kuin kimppu palautunut ulkoilusta.

Anna kukkien imeä vettä. Avaa paketti tyvestä (älä poista pakettia kokonaan) ja leikkaa varsiin uusi imupinta 1-2 cm päähän tyvestä. Tsot, tsot, nyt tarkkana: Älä käytä saksia tai sahalaitaista veistä. Ne turmelevat leikkauspinnan vesitiehyeet sulkemalla ne. Pane paketti maljakkoon viileään veteen. Anna varsien imeä rauhassa vettä tunnin parin ajan ennen kukkien asettelemista maljakkoon. Näin tulppaanien jäntevyys palautuu.

Asettele kukat maljakkoon vähäiseen vesimäärään. Sopiva määrä on noin 5 cm. Liian syvässä vedessä varret kasvavat pituutta liikaa ja tulppaanit alkavat nuokkua. Ehkä eivät avaudu ollenkaan tai vain vähän.

Sijoita maljakko vedottomaan ja valoisaan paikkaan. Suojaa kuitenkin suoralta auringonvalolta.

Ole tarkka tulppaanien seuralaisista. Älä säilytä tulppaaneja sellaisten hedelmien ja kasvisten lähellä, jotka erittävät kypsyessään runsaasti etyleeniä. Tällaisia ei suotavia seuralaisia ovat esim. omenat ja tomaattit. Etyleeni saa tulppaanit vanhenemaan ennen aikojaan.

Nosta yöksi viileään. Tulppaanit kestävät kauniina pidempään, kun viet maljakon yöksi viileään. Vältä kuitenkin pakkasta! Näillä säillä - ainakin täällä etelässä - lasitettu parveke käy hyvin.

Vaihda vesi ja lyhennä varsia parin päivän välein. Ja muista, ei saksia tai sahalaitaista teräasetta. Virkisteen käyttö ei ole tarpeellista.


Kotimaiset tulppaanit ovat kestäviä. Tuoreena ostetut tulppaanit säilyvät noin viikon ja sitten voikin ostaa uuden kimpun :)

Näin, eikös ole helppoa ja mukavaa? Iloa ja väriä. Kuka niitä voisi vastustaa? Paitsi että omaa käyttöä on jouduttu rajoittamaan. Kaksi kollipoikaa ja kimppu tulppaaneja on vaan mahdoton yhtälö. Varsinkin kun tulppaani on kissoille myrkyllisten kasvien listalla. Nyyh!No niin, sitten tarkennus osuuteen. En ollenskaan tarkoita, ettei tulppaaneista saisi olla tykkäämättä, jos ei kerran tykkää. No problem! Märmätykseni syntyy siitä, että se tuntuu olevan muotia. Moititaan kun kerran suositut bloggaajatkin niin tekevät. Siinä kuorolaulannassa tulppaanit kokevat karvasta vääryyttä.

Näin on.
                         
Tulppaanien ihailun lisäksi olen puuhaillut täällä blogin puolella. Vähän muokkaillut ulkonäköä: ylä- ja sivu bannereita, otsikoita. Yhtenäistänyt fontteja, blogin värejä ja karsinut joitakin itseäni häirinneitä gadgetteja. Voi, että! Oikein olen iloinen tästä uudistuneesta ulkoasusta. Pliiiis, älkää sanoko, ettette mitään huomaa. Noh joo, myönnän. Ei ne ehkä silmään pistä. Mutta toivottavasti kokonaisuus kuitenkin on sellainen hillitty. Ja tyylikäs...? Ja kiva? Ja. ja, ja... Enhän liikaa johdattele - kehumaan ;)?

Tässä kohtaa kiitän ja kumarran Susannan, Pink Bubble - blogin, kirjoittajan puoleen. Ylistän hänet ja kaikki hänen huippuhyvät blogin ulkonäköön ym. liittyvät ohjeensa korkeuksiin asti. Olen monet hänen ohjeistaan toteuttanut täällä jo aikaiseimmin. Nyt sitten viilailin lisää. 
Ihanaa, että on teitä ihmisiä, jotka jaksatte jakaa vinkkejä ja ohjeita meille muille. Kiitos <3

Oletteko jo tutustuneet Pink Bubble - blogiin? Jos ei, niin nyt tervemenoa sinne.

Hyvää viikon jatkoa sinne ruutujen toisille puolille.


15 kommenttia

 1. Minulla on hermo mennyt siihen, kun tulppaanit menevät niin äkkiä huonoon kuntoon, mutta olenkin kyllä aika huldahuoleton niistä huolehtimaan. Ja niin kuin kirjoitit, on todella eroa huoneenlämmössä säilytetyissä tulppaaneissa ja oikein säilytetyissä. Tykkään tulppaaneista, mutta tyydyn nyt odottelemaan tulppaneja kukkapenkkiini :) Raikkaalta näyttää blogisi uusi ilme <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvällä hoidolla ne tosiaan ilahduttavat pidempään. Voi sua onnellista huldahuoletonta, kun pääset ihailemaan tulpaanien kasvua :)
   Tykkään itsekin ja ihan omin käsin - hyvillä ohjeilla - tehtynä tuntuu oikein hyvältä sun palaute.
   Kiitos Marika <3

   Poista
 2. Apua kuka teilaa tulppaaneja. Ne ovat lempikukka, minulle ykkönen ja sopivat mielestäni kotiin kuin kotiin. Yöksi jääkaappiin ja kappas pitenee elinikä miltei viikolla. <3

  Hyviä öitä <3

  Ja wau blogisi näyttää siltä, miltä haluaisin oman blogini näyttävän. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kuule sellaiset mollaussulkeiset tuol noin, et meinas yöunet mennä ;)
   Munkin mielestä ovat oikein käyttökepoisia ja viileä tosiaan pidentää niiden ikää.

   Kiitos, yö oli hyvä siihen asti kun puhelin piippaus herätti, eikä uni meinannut enää tulla. Oli jäänny ääni päälle - ppprrkkll!

   Kiitos blogin puolesta. Olen uurastanut sen kanssa melkoisen pitkään, niin että kehut otan iloisin mielin vastaan :D

   Poista
 3. Tulppaanit <3 Tosin kissapojan kanssa huono yhtälö, kun sekin tuntuu niistä tykkäävän, joskus vähän liikaakin.

  Tulppaanit käsketään säilyttää viileässä. Minun ohjeeni olisi, että huoneessa, johon kissalla ei ole pääsyä. Noin kokemuksesta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne ihania, mutta toden totta eivät sovi kissojen kanssa samaan kotiin kovin hyvin.
   Tuo oli hyvä lisäys hoito-ohjeisiin: Ei kissojen kanssa saman katon alle :)

   Poista
 4. Mummi ei ainakaan mollaa tulppaaneja. Hyviä ja kauniita ovat! Vaikka välillä saakin huonoja, niin aina vasn ostan uusia. Viimeksi sain aivan ihania ja tuoreita samppanjan värisiä Hakaniemen torilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne huonot sitten harmittaa. Huonoimmillaan eivät aukene ja kuihtuvat parissa päivässä.
   Shampanjan väri on tosiaan kaunis. Hakaniemen torilta olen ostanut ehkä kauneimmat ja pisimpään kestäneet tulppaanit ikinä. Aikanaan asuttiin Kalliossa ja tuli usein käytyä torilla ja hallissa.

   Poista
 5. Tulppaanit on ihania - niiden kauppoihin tulosta alkaa kevääseen laskeutuminen. Ja olkoot sitten muiden mielestä mitä tahansa - ei tässä trendien perässä enää näillä koivilla muutenkaan juosta. Ihania, edullisia arjen ja miksei juhlankin piristäjiä! Minä olen ennen juuri niitä valkoisia suosinut, mutta tänä vuonna en ole vielä kertaakaan ostanut valkoista kimppua - väriä on pitänyt olla tähän harmauteen;)
  Ja blogin uusi ilme on raikas ja tyylikäs - onnittelut!
  Kivaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että tulppaanit ilahduttavat niin monia. Värikkäät kimput ovat ilo silmälle ja mielelle. Iso kimppu väriä ilahduttaa tässä harmaudessa. Iha kuin olisi huoneessa enemmän valoa.

   Voi kiitos paljon! Mukavaa, että tykkäät <3

   Poista
 6. Tulppaanit ovat parhaita alkuvuoden kukkia ja kaiken lisäksi lähes kokonaan kotimaisia :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Oikein hyvä, että nostit esiin tuon kotimaisuuden. Luin jostain, että tulppaani on leikkokukista ylivoimaisesti kaikista tärkein viljeltävä kukka Suomessa. Vuosittain noin 60 miljoonaa kappaletta. Huikeaa!

   Poista
 7. =) Virn!

  Miekin kuvailin tässä eilen viimeksi tulppaaneja... =)
  Niitä kun nyt on sattumalta ihanasti saatavilla ja voi tyydyttää kesänälkäänsä niitä ihailemalla.

  Hyviä vinkkejä siulla tulppaaneille. =)

  Banaani on yksi hedelmä, joka myös kypsyttää sekä muut hedelmät että vanhentaa kukat.
  Ne pitää siis syödä pois... =)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaani iloa siis teilläkin :) On niin kivoja piristyksiä.
   Vinkit olen kerrannut moneen kertaan kukkiakauppiaan kanssa. Mulla on tapana aina kukkia ostaessani kysyä myös niiden hoito-ohjeet.
   :) Banaanit ja muut hedelmät ovatkin niin hyviä, että niitä syö mielellään samalla kun ihastelee tulppaanikimppua.

   Poista

Mukavaa, että olet löytänyt blogiini. Kiitos jos vielä käytit aikaasi kommentointiin. Eläköön keskustelu!
Seuraamalla Oikeasti aikuista somessa, saat tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa.

Facebook, Google +, Instagram, Pinterest @oikeastiaikuinen